Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Dejavu Ne Demek? 8 Maddede Bir Ânı Birden Çok Kez Yaşama Hissi: Deja Vu

etiket Dejavu Ne Demek? 8 Maddede Bir Ânı Birden Çok Kez Yaşama Hissi: Deja Vu

Altay Şengür
04.08.2015 - 19:45 Son Güncelleme: 04.08.2015 - 21:42

Halk arasındaki yaygın yazımı dile Dejavu bir şeyi daha önceden yaşamış gibi hissetmenize verilen tanımdır. Bugün sizler için detaylı olarak 8 maddede dejavu ne demek, dejavu neden olur ve sürekli dejavu yaşamak hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız. 

Yapılan araştırmalara göre, insanların üçte ikisi hayatları boyunca en az bir kez bir şeyi daha önceden yaşamış ya da görmüş olduğu duygusuna kapılıyor. Sanırım siz de onlardan birisiniz, değil mi? Bir olayı daha önce yaşamış gibi hissetmek oldukça garip bir durum.

Peki, ama neden?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Deja vu nedir?

1. Deja vu nedir?

Deja vu, yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Kısacası bir ânı daha önceden yaşamışlık hâlidir. Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu pek çok kişide zaman zaman yaşanmaktadır. Bu anı daha önce yaşamıştım… Buraya daha önce gelmiştim… Bu olayı rüyamda birebir görmüştüm… Bu cümleler sayısız insanın kullandığı sıra dışı bir olayı anlatır. Deja vu, bize bir şeyleri tekrar tekrar yaşatır sanki..

2. Bu hisse kimler daha çok kapılıyor?

Bazı epilepsi hastalarının kriz geçirmeden önce Deja vu hissi yaşamış olmaları diğer ilginç tespittir. Hatta bazı doktorlar sık Deja vu hissi yaşayanların sağlıksız olduğunu ve tıbba başvurmaları gerektiğini söyler. Lakin beyin dalgaları ile ilgili bilgilere baktığımızda ilginç bir gerçekle karşılaşırız. Durugörü, medyumluk, şifacılık gibi uygulamalar sırasında beyinden dağılan dalga boyları ile epilepsi krizi sırasında dağılan beyin dalgaları aynı frekanslardadır. Yoga ve pek çok inisiyasyon uygulamasında deneysel olarak çalışan para psikologlar, Alfa dalga durumunun telepati, duru görü ve kehanetlerle alakası olduğunu bilmektedirler. Bu dalgaların düzene konulması için önerilen çalışmaların başında ise nefes egzersizleri geliyor. Çünkü nefes egzersizleri ile beyin dalgaları değiştirilebilir ve yönetilebilir.

3. Bilim bu konuda ne diyor?

3. Bilim bu konuda ne diyor?

Aslında bilimsel anlamda açıklaması oldukça basit gibi. Beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışması, bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayı daha önce yaşamış gibi olur. Sinir aksonlarındaki minik bir sapmadan kaynaklanır. 

Bu konuda yapılan bir deneye katılan katılımcıların hayali olduğu belirlenen olayları düşündükleri sırada, beynin üst bölgesinde bulunan ve ayrıntısız biçimde olayların yalnızca ana fikrini belleğe alan bölgenin daha etkin olduğu gözlendi. Öncelikle bu bölümdeki anılarını düşünen kişilerin yalnızca kimi olayların genel hatlarını hatırlayabildikleri ve yanılabilecekleri ortaya çıktı.

4. Deja vu’nun hastalıklarla olan ilişkileri nelerdir?

4. Deja vu’nun hastalıklarla olan ilişkileri nelerdir?

Ayrıca bilim, Deja vu deneyiminin bilinen hastalıklarla ilişkisini de incelemiştir. Şizofreni, kişilik bozuklukları, anksiyete gibi nörolojik bozukluklarla ilişkili olabileceği düşünülen bu deneyim, bu bahsedilen hastalıklarla bir bağlantı göstermemiştir. En büyük yakınlık temporal lob epilepsisi ile olmuştur. Araştırmalar göstermiştir ki, temporal lob krizleri gelmeden hemen önce Deja vu yaşanabilmektedir. Bu yakınlık, nörolojik düzeyde anomoli yaratacak elektrik akımlarının Deja vu’ya neden olduğu sonucunu güçlendirmektedir.

5. Bir anlığına bilimi göz ardı etsek?

5. Bir anlığına bilimi göz ardı etsek?

Benim de üzerine bir içerik hazırladığım ve son yıllarda artık iyice dillendirilmeye başlanan Sicim Teorisi’ni düşünelim. Bu teoriye göre bizlerin farkında olmadığı ya da algılayamadığı paralel evrenler var ve bu evrenlerde bizimle eşlenik halde olan başka benliklerimiz var. Bu teoriye göre biz, bir başka evrenin yansıma evreninde olabiliriz. Yine bu teoriye göre; zaman ve bilgi aynı anda bizim olduğumuz noktada zaten mevcut. Tıpkı gözümüzün ve kulağımızın görüp duyamadığı ses ve ışık dalgaları gibi… Yani üç boyutlu algılama kapasitemiz yanı başımızda duran bilgiyi ya da titreşimi alamıyor. Deja vu da bu evrenlerin yansımasının bir nevi tekrarı denilebilir. 

Tabi bunlar şimdilik sadece birer teori..

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. ‘’Hayatımız boyu kaç önemli seçim yaparız, bir düşünsek…’’

6. ‘’Hayatımız boyu kaç önemli seçim yaparız, bir düşünsek…’’
indigodergisi.com

Zaman aslında bir çark gibidir, bizim zihnimizdeki boyut kapasitesiyle ancak buna benzetebiliriz. Bu çark aynı anda, sonsuz sayıda koridor içererek döner. Bu koridorların her biri bizim seçimlerimizin koridorlarıdır. En kuvvetli koridorlar önemli seçimlerimizi yaparak oluşturduğumuz koridorlardır. Evlilik, meslek, eğitim seçimleri gibi seçimlerimiz sırasındaki seçmediğimizi düşündüğümüz alternatif şıklar diğer en kuvvetli paralel evrenimizi oluşturur. Hayatımızdaki bu seçimleri yaparken hissederiz bu seçimlerin önemli birer köşe başı olduğunu… Hani böyle önemli her seçim sonrası aklımızın bir köşesinde kalır diğer seçenek ile ilgili duygularımız. Geçmiş hikâyelerimizin duygu kayıtlarını temizlemek bu nedenle bizi güçlendirir. Hayatımız boyu kaç önemli seçim yaparız, bir düşünsek.. Şu cümle çok şey anlatıyor: 

“Kuantum evreninde ne zaman bir seçim yapılsa bir evren daha doğar.”

7. Matrix filmindeki Deja Vu.

indigodergisi.com

Matrix filminde ilginç bir sahne vardı, hatırlayalım. Trinity ve Neo kaçıyorlardı. Merdivenlerden çıkarken Neo bir kedinin geçişini gördü. Neo, bu kedinin geçişini ikinciye gördüğünün farkına varıp, Trinity'e Deja Vu olduğunu söyler ve Trinitiy de “Bir şeyleri değiştirdiler acele edelim” diye karşılık verir. İşte o değişim dediği şey bir geçiştir… Geçiş sırasında üst üste bindirilemeyen bir yaşam karesi iki kez görülür. (Dejavu’ların bir kısmı böyledir). Filmde değişimi yapan Matrix’tir. Matrix denilen ana kaynak program; Özben’e denk bir yapıdır.

8. 23 yaşındaki bir İngiliz’in başına gelenler ise..

8. 23 yaşındaki bir İngiliz’in başına gelenler ise..
www.bbc.com

23 yaşındaki bir İngiliz'in başına gelenler oldukça ilgi çekici.. Sürekli olarak Deja vu yaşayan, 'Her şeyi daha önceden gördüğü için' televizyon seyretmekten, radyo dinlemekten ve gazete okumaktan bile kaçınacak hale gelen İngiliz gencin durumunu inceleyen bilim insanları, ilk kez Deja vu'nun nedenleri arasında anksiyetenin de olabileceğini söylediler. 

'Bu vaka çok çarpıcıydı, çünkü adam genç ve Deja vu dışında olanların farkında. Ama aklının sürekli olarak kendisine oyun oynadığı duygusu yüzünden travma yaşıyor' diyen Dr Moulin, hastanın artık Deja vu'nun de Deja vu'sünü görmeye başladığını anlattı. Sekiz yıldır bir zaman girdabına takılan genç adam, ne kadar gerginlik yaşadıysa, durum da o kadar kötü hale gelmiş. 

Tıpkı Inception filmindeki gibi, değil mi? Deja vu içinde Deja vu..

Peki siz hiç Deja Vu yaşadınız mı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
702
457
149
107
67
63
56