Görüş Bildir
Haberler
500 Km Yürüyen Vanlı Depremzedeler Ankara'da Eylemde

500 Km Yürüyen Vanlı Depremzedeler Ankara'da Eylemde

adem kara
17.09.2014 - 16:20

500 Km Yürüyen Vanlı Depremzedeler Ankara'da Eylemde

Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda Vanlı depremzede işçilerin direnişi var. İşten çıkarılan işçiler, yürüyerek Van’dan Ankara’ya geldiler. Amaçları sisayesetin merkezinde seslerini duyurmak.

Ankara Van hattında 500 kilometre yol kat edince işçilerin ayakları şişmiş. Kimisinin ayakları sargılı ve üzerine basmakta zorlanıyorlar. “Memurlar kenti terkettiklerinde Van’da enkazları biz kaldırdık. Herkes gitmişti” diyorlar. Sitemleri ve öfkeleri var: “Hükümet de, AKP’li vekiller de sözünü tutmuyor. Üç yıl sonra kapıya konulacağımızı nereden bilirdik.”

Başkentte, daha önce TEKEL işçilerine olduğu gibi birçok hak arama eylemine ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Parkı, işten çıkarılan Vanlı depremzedeleri ağırlıyor. 500 kilometre yürüyerek Ankara’ya ulaşan işçiler hükümetten daha önce verilen sözlerin tutulmasını, işe dönüşlerin sağlanmasını istiyorlar.

Başbakanlığı döneminde Tayyip Erdoğan’ın ve AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün sözlerini hatırlatmadan geçemiyorlar. CHP ve HDP’nin temsilcileri, milletvekilleri direnişçileri yalnız bırakmıyor, bir de STK’lar. Ceplerinde ise beş kuruş yok.

Üç çocuklu Yavuz Beyaz, “Bir kalem bile alamadım. Çocuklar okula gidemedi” diyor. Bir diğeri, “ Bize umut vermeselerdi! Biz kendi başımızın çaresini bakardık. Üç yılda kendi düzenimizi kurardık” diye konuşuyor. Polis, Van’dan çıkışlarını engellemek istemişti. O sırada polisten en çok dayak yiyenlerden biri olan Mehmet Şefik Dinç, evdeki dört çocuğunun da direnişte olduğunu söylüyor ve çocuklarının “Baba sen gelmeden biz okula gitmeyiz” dediklerini anlatıyor.

İşçilerden Seyfettin Şipri ise, “Depremde bir biz kaldık. Memurlar terketmişti. Enkazı kaldırmak için dişimizle tırnağımızla da çaba gösterdik. Gitmedik bir yere. Şimdi, bu mu mükafat” diye soruyor.

İşçilerin sözcüsü Abdullah Yeşilbaş, “Büyük medya nerede? Gazeteler niye bize yazmıyor?” diye soruyor. Seslerini siyasetin tam merkezinden duyurmak için onca yolu katettiklerini anlatan Yeşilbaş, Başbakanlığı döneminde Tayyip Erdoğan’la durumlarını görüştüklerini ve kendilerine ‘Bilgileri gereken yerlere aktardım’ dediğini anlatıyor. Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün ‘Gidin Van’da müjdeyi yazılı açıklamayla duyurun’ sözlerini hatırlatan Yeşilbaş, “Bu sözler nerede” diye soruyor.

Depremzede mağdurları yaşadıklarını şöyle özetliyorlar: 2011 Van depreminden sonra 7.286 işçi, İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe alınıyor. Kasım 2011’den 2012’ye kadar 9 ay, 2013 yılında 7 ay, 2014 yılında ise 8 ay çalıştırılıp yeniden işten çıkarılıyor.

İşçilerin, İŞKUR’un, 45 bin işsiz için gideceği kura yöntemine de itirazları var.

Hülya Karabağlı | Zete

Kaynak: http://zete.com/500-km-yuruyen-vanli-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0