Görüş Bildir
Haberler
5 Soruda Yeni CHP'nin Şifreleri

5 Soruda Yeni CHP'nin Şifreleri

adem kara
09.05.2014 - 15:31

CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Yerel seçim sonuçlarının özeleştirisini yapacağız' sözünün sonuçları gelmeye başladı. Parti'de 6 MYK üyesi gitti. Yerlerine yeni isimler geldi. Peki yeni CHP'nin eskisinden ne farkı olacak? Gidenler ve gelenler neyi temsil ediyor? CHP'nin yeni Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve CHP'ye yakın iki kaynak The Wall Street Journal Türkiye'ye bu soruların cevaplarını açıkladı.

1)CHP'deki değişim neden yaşandı?

CHP'nin il genel meclisinde yüzde 26.1'de kalan oy oranı hedefi yüzde 30 olan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu tatmin etmedi. Aday belirleme sürecinde zaman zaman aday belirleme komitesi ile gerilimler yaşadığı iddia edilen Kılıçdaroğlu, sonuçlardan memnun kalmayınca faturayı bu komiteye kesti. CHP'nin oylarını olumsuz etkileyen 'Tatava yapma bas geç' tavrı, Antalya'daki kayıp bu değişime yol açtı. CHP'de '5'li Komisyon' olarak bilinen 'Aday Belirleme Komisyonu' üyelerinin beşinden dördünün MYK dışında kalmış oldu. Adnan Keskin, Umut Oran, Bihlun Tamayligil ve Gökhan Günaydın bulundukları görevden alındı. Bülent Tezcan ise MYK'daki yerini koydu.

2)Aday belirlemede eksik kalan yönler nelerdi? Kim neden gitti?

CHP'de yerel seçimler için aday adaylık sürecinden geçmiş bir kaynak CHP'deki yanlış aday seçim sürecini sadece belediye başkan adaylıkları için geçerli olmadığını söylüyor. İl ve ilçe meclis üyeliklerinde genel merkezin ve komitenin yeterince etkin olmadığı, meclis üyesi adaylıklarında söz sahibinin daha çok il ve ilçe başkanlarının olduğu söyleniyor. Belediye Başkan adaylarında ise daha çok Adnan Keskin'in karar verici olduğunu ifade eden bir diğer Belediye Başkan aday adayı, ' Gökhan Günaydın'ın yeterince etkili olamadı. Adaylıklar sürecinde aslında korumak istediklerini korumak için yeterince çaba sarf etmedi' yorumu getiriyor. Umut Oran ise MYK'dan ayrılan bir diğer isim. O da aday belirleme komitesinde yer alıyordu. Oran CHP'de taşeron işçiliği kaldıran, il ve ilçelere dağıtılan bütçe konusunda bir formül geliştiren isim olarak tanınıyordu. CHP tabanı artık MYK üyeliğinde yer almayan bu isimlerin partideki gelecekleri konusunda alacakları kararı merakla bekliyor. Umut Oran'ın cep telefonu kapalı, Gökhan Günaydın ise telefonlarına cevap vermiyor.

3)Gürsel Tekin'in Genel Sekreter olması ne anlama geliyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin artık partinin Genel Sekreteri oldu. Tekin'in Genel Sekreterlik koltuğuna oturmasıyla birlikte partide yeniden Baykal - Önder Sav modelinde olduğu gibi güçlü genel sekreter modeline geçileceği konuşulmaya başlandı. Ancak parti içinden şu anki tüzüğün güçlü genel sekreterliğe izin vermediğini, tüzüğün değişmesinin de ancak kurultay aracılığıyla olabileceğini söyleyenler de var. 2010 yılında CHP'de genel sekreterlik sembolik bir makama dönüştü. Sol partilerde öne çıkan güçlü genel sekreter modeli yerini MYK'ya bıraktı. Artık partide teşkilattan sorumlu bir genel başkan yardımcısı var. Ama bu zaman zaman Genel Sekreter'in rolünü güçlendirmesine engel teşkil etmeyebiliyor. Örneğin ANAP'ta bu yaşanmıştı. Genel sekreterlik sembolikti ama Mustafa Taşar o makamı öyle hareketlendirdi ki partinin en popüler ismi haline geldi. Gürsel Tekin pasif olmaz aktif bir çalışma sergilerse tüzük değişimi olmadan ön plana çıkabilir. Ama Deniz Zeyrek 'Güçlü genel sekreterliği zor görüyorum' diyor.

“O arkadaşlar da Genel Sekreter yetkisinde nelerin değişeceğini önümüzdeki günlerde görecekler' diyor” Gürsel Tekin

Gürsel Tekin ise bu konuda daha iddialı. Tekin tüm bunların Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yetkisinde olduğuna dikkat çekiyor. Parti içinden güçlü genel sekreter formülünün gerçekleşme ihtimalinin zor olduğunu söyleyenleri hatırlattığımız Tekin 'O arkadaşlar da Genel Sekreter yetkisinde nelerin değişeceğini önümüzdeki günlerde görecekler' diyor. Yeni CHP kavramını ilk ortaya atan ismin kendisi olduğunu ifade eden Tekin partideki genel sekreterlik tarzını 'Şimdi o kavramın içini dolduracağım. Çünkü bu değişimi anlamlı buluyorum. Önümüzdeki dönemlerde CHP'nin tüm toplumsal eylemlerde ne kadar aktif olduğunu göreceksiniz' diyor.'

4)MYK'ya yeni gelenler kimler?

Gelenler arasında temsil açısından önemli bir denge gözeltilmiş.

Veli Ağbaba Artık MYK'da yerel yönetimlerden sorumlu. Daha aktivist bir ekipten geliyor. Deniz Zeyrek'e göre onun yerel yönetimlerden sorumlu olması CHP'nin sola verdiği önem açısından önemli. 'Ağababa iktidara gidiş yolu olarak görülen yerel yönetimlere gençlik aşısı oldu' yorumu yapılıyor.

Burhan Şenatalar Sosyal Politikalardan sorumlu MYK üyesi. 10 Aralık hareketinden. Yeni CHP'nin arka planındaki önemli yapılardan biriydi bu hareket.

Seyhan Erdoğdu Parti için eğitimden sorumlu MYK üyesi. Sosyal demokrat yanı güçlü bir isim.

Aytun Çıray STK ve Mesleki Kuruluşlardan sorumlu üye. DYP kökenli. Kılıçdaroğlu'nun son dönemde partiye kattığı merkez sağ grubun temsilcisi. Bu merkez sağ stratejisinin devam edeceğinin önemli bir göstergesi.

5)Bu değişim Kılıçdaroğlu açısından ne anlama geliyor?

Kılıçdaroğlu son kurultayda meclis oluşurken kendi damgasını vuramamıştı. Parti meclisinden bir MYK oluşturdu. Çok da seçeneği yoktu. Ama bu hareket ile Kılıçdaroğlu lider gibi davrandı. Bu değişim Kılıçdaroğlu'nun liderlerliğini pekiştiren bir güç gösterisi olarak görülüyor.

Ayşegül Akyarlı Güven | WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0