Görüş Bildir
Haberler
3 Milyon Suriyeli Türkiye'ye Gelebilir

3 Milyon Suriyeli Türkiye'ye Gelebilir

İçeriğin Devamı Aşağıda

Esad güçleri Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından 3 milyon Suriyeli'nin Türkiye'ye gelebileceği söyleniyor.

Suriye’de korkulan oldu ve Esad güçleri Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da ele geçirdi. Muhalif güçlerden Özgür Suriye Ordusu milisleri kenti terk etti. Türkiye’ye kitlesel göçün başlamasından endişe ediliyor.

Habertürk'te yer alan habere göre; Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te, Esad rejimi askerlerinin, kent ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da kapattığı belirtildi. Şam rejimine bağlı askerler aylardır kenti kuşatma altına almaya çalışıyordu. Halep’in Handarat bölgesinde son günlerde şiddetli çatışmalar yaşanırken Esad güçleri kent çevresindeki çemberini iyice daraltmıştı. Kentteki muhalif güçlerden Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) mensup milislerin de dün kentten ayrıldığı bildirildi.

Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’te en büyük komutanı olan Cemal Maruf da önceki gün Türkiye’ye gelmişti. Çekilmenin ardından Halep ve etrafında ÖSO’dan kimsenin kalmadığı öğrenildi. Diğer muhalif güçler de kentten ayrılırsa Halep, 2 yıl aradan sonra yeniden Şam rejiminin kontrolü altına girecek.

Suriye’nin Halep kenti ve kırsalında devam eden çatışmalardan kaçan binlerce insan Kilis sınırına 4 kilometre mesafede bulunan Sucu kasabası ve Azez kenti etrafında bekliyor. Pasaportu olanlar Irak’taki Esselama Sınır Kapısı’ndan geçerek Öncüpınar Sınır Kapısı’na geliyor. Öncüpınar’dan günde ortalama 2 bin Suriyeli pasaportlarıyla giriş yapıyor. Taşıyabildikleri eşyalarıyla sınırdan geçen Suriyeliler buradan Kilis otogarına geçerek çevre illere gidiyor.

2 BİN ÖSO ASKERİ TÜRKİYE’YE GELECEK

Türkiye, IŞİD ile mücadele çerçevesinde, Kuzey Irak’taki “özel kuvvetleri” vasıtasıyla 230 peşmerge eğitti. Peşmerge eğitimi, ihtiyaç ve talebe göre bundan sonra yeniden şekillenecek. Özgür Suriye Ordusu’nun eğitim ve donatımıyla ilgili ABD ile görüşmeler tamamlandı. Türkiye, 1 yılda 2 bin ÖSO askerini Kırşehir’de eğitecek. Konuyla ilgili belgeler, iki hükümet tarafından incelendikten sonra imzalanacak.

ÇAVUŞOĞLU: 3 MİLYON KİŞİ GELEBİLİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis’te bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Suriye rejiminin son günlerdeki temel hedefi Halep’i çevreleyerek buradaki muhaliflerin uluslararası yardımlara ulaşmasını engellemek ve muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmektir” dedi. Çavuşoğlu, Halep’ten 3 milyonluk insani göç olabileceğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, “Suriye muhalefetine tam destek verilmediği sürece, aşırılık yanlısı gruplar çekim merkezi olmayı, rejim de bu durumdan yararlanmayı sürdürecek. IŞİD’den kaynaklanan tehdidin ortadan kaldırılması için hava harekâtının tek başına yeterli olmayacağı açık” dedi.

  • Kaynak: Habertürk
Kaynak: https://www.haberturk.com/dunya/haber...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0