Görüş Bildir
Haberler
3 Grafikte Turizm Gelirlerindeki Düşüş

3 Grafikte Turizm Gelirlerindeki Düşüş

Deniz Gök
30.04.2016 - 09:57 Son Güncelleme: 01.05.2016 - 21:27

Gelen turist sayısındaki düşüşe paralel olarak gelirler de gerilemeye devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin brüt turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 azalarak yaklaşık 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

TÜİK'in açıkladığı ilk çeyrek turizm gelirleri verileri Rusya ile devam eden siyasi kriz ve terör eylemleri sonucu artan güvenlik kaygılarının sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin derinleşmekte olduğunu gösteriyor.

BusinessHT'de yer alan habere göre yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin brüt turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 azalarak yaklaşık 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

12 aylık toplam olarak ise brüt gelirler 30,6 milyar dolar oldu. Bu, 2015 ilk çeyreğinin 34,3 milyar dolarlık seviyesinin belirgin şekilde altında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıntılara bakıldığında, aynı dönemde yüzde 13 civarı artış göstererek yaklaşık 1,2 milyar dolar olan Türkiye vatandaşlarından elde edilen gelirin tabloyu sınırlı da olsa hafiflettiği, yabancı turistlerden elde edilen gelirlerdeki yüzde 25’e varan düşüşün çok daha çarpıcı olduğu görülüyor. 

Turizm gelirlerinde yaşanan bu düşüşler, aynı zamanda 2004 yılından bu yana- seri 2003 yılından başlıyor- çeyreklik bazda yaşanan en sert düşüşler. Son olarak aynı dönemde, turizm giderlerimizin yıllık yüzde 20 civarı artmasıyla Türkiye’nin net turizm gelirleri 2016 ilk çeyreğinde yüzde 30 civarı gerilemeyle 2,5 milyar dolar oldu.

Genel olarak bakıldığında, trendin bu şekilde devam etmesinin 2016 yılında Türkiye’nin cari açığı ve büyümesini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’nin son 3 yıldaki (2013-2015) yıllık brüt turizm geliri ortalama 32 milyar dolar civarında. 

2016 yılının, ilk çeyreğe benzer şekilde yüzde 16,3 civarı kayıpla tamamlanması; 5 milyar dolarlık bir gelir kaybı anlamına geliyor ki, bu da cari açığın artması açısından önemli bir risk.

BusinessHT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
66
44
20
14
7
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hard Gamer

Akdeniz'de otel yapmak için bir sürü orman yaktılar umarım hepsi batar oruspu çocuklarının esnaf denen yamyam için de geçerli temennim turiste 5 liralık eşya... Devamını Gör

Yücel Karaca

anaları ağlıyor zaten yeterince oteller herşey dahi,l sisteme geçince iflahı kurudu hepsinin müstehak tabi oçları na

Görkem Güven

Türkleri umursamayan ve onlara köpek gibi davranan turizmcinin burnunun sürtmesi de güzel birşey

Pasif Kullanıcı

yakıp yıktığınız ormanlara diktiğiniz oteller götünüze kaçar umarım.