Görüş Bildir
Haberler
2016’da İhracatçıya İyi Kazandırabilecek 10 Alternatif Pazar

2016’da İhracatçıya İyi Kazandırabilecek 10 Alternatif Pazar

2015 yılı küresel talebin zayıfladığı, Yunanistan ekonomisinin iflas ettiği, ABD Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaştırma başlatacağı ve Çin ekonomisinin zayıflaması ana başlıklarıyla öne çıktı. Bu başlıklar, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından olumsuz algılandı.

Komşulardaki jeopolitik sorunlar, Rusya ve Avrupa’nın yoksullaşması ihracatçıyı yeni pazarlar aramaya itti. Bu pazarların öne çıkma sebepleri nispeten bakir oluşları, ekonomilerinin kötü olmaması ve talebe açık olmaları diyebiliriz.

Kaynak: http://www.dunya.com/ihracat-haberleri/
İçeriğin Devamı Aşağıda

İhracat rakamları düşüyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 düşüşle 10 milyar 482 milyon dolar oldu. AB’ye ve BDT ülkelerine (Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan, Beyaz Rusya) ihracat %5 düşerken, Güney Amerika ve Afrika ülkelerine %10 artış yaşandı.

İhracatçıyı Alternatif Pazarlara İten 3 Temel Neden

1) Önemli ihracat pazarları olan IrakMısırLibyaSuriye gibi ülkelerde yaşanan siyasal çalkantıların söz konusu pazarları daraltması.

2) Rusya’da petrol fiyatlarının 100-120 dolar seviyelerinden 40-50 dolar seviyelerine gelmesiyle ülke gelirinde ciddi düşüşler, ve kişi başı harcama tutarında azalma oluşması.

3) Diğer taraftan Euro bölgesinde yaşanan talep daralması, Almanya ve İngiltere pazarında yaşanan düşüşler.

Şu halde ortaya çıkan bazı alternatif pazarlara bakalım.

1. Peru

1. Peru

Peru nüfus yoğunluğu ve jeopolitik konumu nedeniyle ihracat yapmak için Güney Amerika’daki en doğru adres olarak görülüyor. Peru’ya iki yıl içerisinde 50 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmesi bekleniyor.

2. Latin Amerika

2. Latin Amerika

Özellikle hazır giyim, tekstil, mobilya ve orman ürünleri gibi sektörlerde, gözden daha uzak olan Latin Amerika en başta olmak üzere; Hindistan, Afrika ve Uzakdoğu pazarlarının parlaması öngörülüyor.

3. Rusya’ya karşılık Çin

3. Rusya’ya karşılık Çin

Birçok ihracat kalemimizde büyük paya sahip olan Rusya’da rublenin değer kaybı, petrol fiyatlarının düşmesi, Rusya halkının fakirleşmesi nedeniyle tüketim azalıyor. 1,5 milyarlık nüfusa sahip Çin’de ise pek çok gruba talep hayli fazla. Üstelik ülkenin %3-5’ine hitap edilebilse, 100 milyonluk bir nüfusa ulaşmış olunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Panama

4. Panama

Geçtiğimiz yıl Panama’ya gerçekleştirilen ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatı 2 milyar 211 milyon dolar oldu. Son 5 yılda hızla yükselen bir ihracat grafiğine sahip ev ve mutfak eşyaları sektörü için şu an yıldız konumunda.

5. Hindistan

5. Hindistan

Sayısal verilere bakıldığında, Türkiye'den Hindistan'a yıllık bazda ihracatın katlanarak devam ettiği görülüyor.

6. Kolombiya

6. Kolombiya

Özellikle plastik malzemeler açısından büyük bir potansiyel arz eden ve son 5 yılda artan ivmesiyle dikkat çeken Kolombiya’ya yapılan ihracat ise geçtiğimiz yıl 1 milyar 865 milyon dolara ulaştı.

7. Meksika

7. Meksika

Meksika’nın taze yemiş sektörü ithalatında öne çıktığını görüyoruz. 2014 ile 2013 yılları ihracat rakamlarını değer bazında karşılaştıracak olursak, Türkiye’den Meksika’ya 14 milyon dolar ile beş kat fazla fındık ihracatı yapıldı.

8. Kamboçya

8. Kamboçya

Flormar Pazarlama Direktörü Can Dilek, “Özellikle ten, göz ve dudak kategorilerimizin içinde bulunan fondöten, maskara, dudak parlatıcısı ve ruj ürün ailelerine özel bir talep olduğunu söyleyebiliriz” diyor. Alternatif pazarların markaya önemli bir artısı olduğunu belirten Dilek, bu sayede her yıl ortalama %20’nin üzerinde büyüdüklerini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Vietnam

9. Vietnam

Şimdiye dek ihracatçı için kapalı bir kutu olan Vietnam’da özellikle lüks tüketim mamullerine talep artıyor.

10. İran

10. İran

İran’ın nükleer inadı kırıldı ve ABD ile anlaşmaya varıldı. Tüm bölgeyi etkilemesi beklenen bu anlaşmanın sonuçlarından Türkiye’nin de payına düşeni alması kaçınılmaz.

Bonus:

Söz konusu pazarlarda 2016 yılında sektörünüzü ilgilendiren uluslararası nitelikli fuarlara bu adresten bir göz atabilirsiniz: 

http://www.auma.de/en/Messedatenbank/Weltweit/Seiten/Default.aspx

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
1
1
1
0
0
0