Görüş Bildir
Haberler
18 Yaş Altı Cinsel İlişkiyi Tecavüz Sayan Yasaya İptal Davası Açıldı

18 Yaş Altı Cinsel İlişkiyi Tecavüz Sayan Yasaya İptal Davası Açıldı

Batuhan
01.03.2015 - 09:39

Sivas 2.Ağır Ceza Mahkemesi 16 yaşındaki erkekle 14 yaşındaki kız çocuğunun cinsel ilişkisi kararında zorlandı. Mahkemenin, erkek çocuğa son yasaya göre en az 16 yıl ağır hapis vermesi gerekiyordu. Ancak, mahkeme ilişkinin gönülle yaşandığını dikkate aldı ve çocuk yaştaki birine 16 yıl ağır hapis verilmesinin adalete ve eşitliğe aykırı olacağı görüşüne vardı.

Mahkeme, bu nedenle de çocuklara yönelik nitelikle cinsel saldırı (tecavüz) suçunun cezasını 8 yıldan en az 16 yıla çıkaran TCK maddesinin iptali için AYM’ye başvurdu. AYM de davayı gündemine aldı ve ilk incelemeyi 5 Mart’ta yapmaya karar verdi.

Çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarında cezaları önemli miktarda artıran, ancak yaşı küçük olan çocuklarla her ilişkiyi de tecavüz kabul eden son kanuna, bir yıl geçmeden iptal davası gündeme geldi.

ÜST SINIR 15 YILDI

Adnan Keskin’in Taraf’taki haberine göre ; TCK’nda cinsel istismar (çocuklar dahil) suçlarını düzenleyen maddeler, geçen Haziran ayında çıkarılan 6545 sayılı Torba Kanun’la sil baştan değiştirilmiş, cezalar misli oranda artırılmıştı. O tarihe kadar TCK 103.maddesinin 2.fıkrasında çocuğa nitelikli cinsel istismar suçuna (tecavüz) 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor idi.

Torba kanun ile bu fıkradaki ceza da dikkat çekici şekilde çok ağırlaştırılmıştı. Fıkra şu hale getirilmişti: Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur”.

Mahkeme, iptal başvurusunda çocuğa bu nedenle en az 16 yıl ağır hapis verilmesinin Anayasanın hukuk devletiyle ilgili 2 ve eşitlikle ilgili 10. maddelerine aykırı olacağı sonucuna ulaştı.

GEREKÇE; İKİSİ DE ÇOCUK CEZA ADALETSİZ

Mahkeme, 15 yaşından küçüklerle cinsel ilişkiye giren büyük yaştakiler için bu ağır cezanın uygulanabileceğini, bunda sorun olmayacağını, ancak 14 yaşındaki kız çocuğuyla cinsel ilişkiye giren 16 yaşındaki erkek çocuğa da bu cezanın verilmesinin sonuçlarının çok ağır olacağı sonucuna ulaştı.

103/2.fıkrada ceza alt sınırı 16 yıl iken üst sınır belirtilmemesi de Mahkemenin eleştirdiği diğer nokta oldu. Suça sürüklenen çocuk ile mağdurenin gönüllü olarak ilişkiyi girdiklerini, fakat kanunun cinsel ilişkide 15 yaşından küçüklerin rızasını kabul etmediğini dikkate alan mahkeme, bu koşulda 16 yaşındaki çocuğa en az 16 yıl ağır hapis verilmesinin hakkaniyetli ve adaletli olmayacağı görüşünü oluşturdu.

Kaynak: http://www.demokrathaber.net/kadin/18...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
9
7
4
4
2
2