Görüş Bildir
Haberler
HSYK'dan 17-25 Aralık Savcılarına Yargılama İzni

HSYK'dan 17-25 Aralık Savcılarına Yargılama İzni

Onedio Medya
03.03.2015 - 15:51 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 17:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.

Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

HSYK 2. Dairesi soruşturmayı yürüten savcılar ve hakim Süleyman Karaçöl hakkındaki dosyaları, bugün esastan görüşerek karara bağladı.

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dosyadaki savcılar ve hakim Karaçöl'ün son savunmalarının alınmasına karar verdiklerini belirtti. Yılmaz, son savunmalar geldikten sonra bu kişiler hakkında disiplin açısından karar vereceklerini söyledi.

HSYK'nın verdiği izinlerin kapsamı

Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre 17-25 Aralık soruşturmasını başlatan savcılardan Celal Kara hakkında, yeterince araştırma, inceleme yapmadan tüzel kişilerin mal varlığına el koyduğu, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler ve iş adamı Reza Zarraf ile eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaları kaydettiği ve kayıtları imha etmediği gerekçesiyle kovuşturma izni verildi.

Savcı Muammer Akkaş hakkında da soruşturmanın gizliliğini ihlal, dosyayı yeterince incelemeden karar verme gibi iddialar nedeniyle kovuşturma izni verildi. 25 Aralık soruşturmasında şüphelilerin mal varlıklarına el koyma kararını veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında da kovuşturma izni verildi. Karaçöl soruşturma sonuçlanıncaya kadar geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. 

HSYK'nın bu kişiler hakkındaki kararı mahallindeki en yakın ağır ceza mahkemesine gidecek. Ağır ceza mahkemesi, son soruşturma talep ederse, bu kişiler hakkında iddianame hazırlanacak. Yargılama izni verilenler, birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak.

Zekeriya Öz hakkındaki iddialar

HSYK 2. Dairesi Başkanı Yılmaz, savcı Zekeriya Öz hakkında 'Dubai tatili, Fatih Belediyesiyle ilgili işlemler' gibi iddialar nedeniyle son savunmasını vermesini karara bağladıklarını belirterek, ancak Öz'e bu iki konuyla ilgili kovuşturma izni verilmediğini bildirdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) 12 Ekim 2014'teki seçimde hükümete yakın isimlerin çoğunluğu elde etmesinin ardından 3. Daire ilk soruşturma izinlerini 3 Aralık 2014 tarihinde vermişti. Daire, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkında meslekten ihraçları yönündeki müfettiş raporlarını değerlendirerek soruşturma kararı almıştı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0