Görüş Bildir
Haberler
16 Adımda Roma'yı Sarsan Kraliçe Kleopatra'nın Hikayesi

etiket 16 Adımda Roma'yı Sarsan Kraliçe Kleopatra'nın Hikayesi

Pınar
28.05.2015 - 13:19 Son Güncelleme: 07.07.2022 - 16:48

Bilgili bir hükümdar mı? Seks delisi mi? Hırslı bir anne mi? Yoksa Afrika kraliçesi mi? Kleopatra kimdir?

İnsanların Kleopatra hakkındaki görüşleri hemen hemen aynı: Güzel bir kadındı; ve oldukça ihtiraslıydı. 

İşte Sezar'dan Mısır'a, hayat hikayesinden ölümüne kadar Kleopatra hakkında bilmeniz gerekenler;

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sadece seksi bir kadın değil, kudretli bir kraliçeydi.

1. Sadece seksi bir kadın değil, kudretli bir kraliçeydi.

İsminin anlamı “şanlı babadan gelen kişi” olan bu enteresan kadını günümüze taşıyanlar aslında Hollywood yıldızları Theda Bara, Claudette Colbert ve tabi ki Elizabeth Taylor gibi ünlüler. M.Ö. 1. yüzyılda bu kadar zengin olmanın ne denli eğlenceli olduğunu beyaz perdeye aktardılar.

2. Mısır'ın eşsiz prensesiydi.

2. Mısır'ın eşsiz prensesiydi.

M. Ö. 69 yılında doğan Kleopatra, 'Auteles' yani 'Flüt Çalan' olarak bilinen XII. Ptoleme'nin üçüncü çocuğuydu. Mısır, o zamanlar hala zengindi. Ne var ki, eski imparatorluk yavaş yavaş eriyordu. Makedonyalı sahiplerinden memnun olmayan yerliler son derece huzursuzdu.

3. Kralın gözde kızıydı.

3. Kralın gözde kızıydı.

Flütçü, tahtına sahip çıkmak için sürekli Roma'ya giderek yardım istiyordu. Kleopatra'yı da daha 12 yaşındayken bu yolculuklardan birinde yanına almıştı. Böylece Kleopatra, Romalı tefecilerin, işlerin yürümesi için babasından 10.000 altın istediklerini görmüştü.

4. 7 dil bilen entelektüel bir kraliçeydi.

4. 7 dil bilen entelektüel bir kraliçeydi.

Kleopatra'nın iyi bir eğitim aldığı tahmin ediliyor. O dönemin tarihçilerine göre Kleopatra kendi dilinden başka İbraniceyi, Arapçayı, Farsçayı, Ermeniceyi, Habeşçeyi, ve Somali dilini hem okuyup hem yazabiliyordu. Aynı zamanda Mısırca okuma ve yazmayı bilen tek kraliçeydi.

5. Güzelliğe karşı çok ilgiliydi.

5. Güzelliğe karşı çok ilgiliydi.

Genellikle güzelliği ile ön plana çıksa da aslında çoğu kişiyi zekası ile büyülemiştir. Ayrıyeten tıp, kozmetik ve tılsım konusunda birçok kitabı vardır ve bu kitaplarda kepek, saç dökülmesi gibi problemler için tedavi yollarını yazmıştır. Aynı zamanda güzel kokuya da çok önem veren Kleopatra’nın bugünkü Ölü Deniz'de bir parfüm üretimhanesi olduğu söylenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kardeşler arası entrikalar başlamıştı.

6. Kardeşler arası entrikalar başlamıştı.

Ptoleme, sadece buyruğu altındakilere değil, çocuklarına bile söz geçiremiyordu. Günün birinde uzaklardayken, en büyük kızı Tryphaena tahtı ele geçirdi. O öldürüldükten sonra da taht, ikinci kızı Berenice'ye geçti. Sonra da, Ptoleme Roma yardımıyla geldi ve onu idam ettirdi. En büyük çocuk olan Kleopatra'nın düşünüp bir çözüm bulması için çok nedeni vardı.

7. Kleopatra için zor bir hayat başlamıştı.

7. Kleopatra için zor bir hayat başlamıştı.

Mısır'ın Romalılardan gelecek yardıma ihtiyacı olduğunu biliyordu. Ne var ki, bu yardım için para vermek devletin yoksullaşmasına neden oluyordu. Aile içinde de kendini kollaması gerektiği açıkça ortadaydı. Bir şeyler yolunda gitmiyordu ve düzelmesi gerekiyordu.

8. Artık Mısır'ın tahtı onundu!

8. Artık Mısır'ın tahtı onundu!

M. Ö. 51 yılında, Kleopatra henüz 18 yaşındayken babası öldü ve krallık Kleopatra ile 10 yaşındaki erkek kardeşi XIII. Ptoleme'ye kaldı. Fakat hükümdarlıkta işler kötü gidiyordu. O yıl Nil taşmadığından tarım berbat durumdaydı. Yerli halkta, kökeni Makedonya olan hanedana karşı güvensizlik ve hatta nefret vardı. Bu melez yönetimden oldukça rahatsızlardı.

9. Kleopatra kendisinin bir tanrıça olduğa inanıyordu.

9. Kleopatra kendisinin bir tanrıça olduğa inanıyordu.

Mısır'da yaygın olarak  firavunların insan suretlerindeki bir tanrı olduğuna inanılıyordu ve Mısır hükümdarları kutsal kişiler olarak görülüyordu. Kleopatra'da aslen yunan olduğu için hem güzellik tanrıçası olan Afrodit'i temsil ettiğini hem de bereket tanrıçası olan Isis'in reenkarnesi olduğunu düşünüyordu ve bazı zamanlar onlar gibi giyiniyordu.

10. Sezar, Kleopatra'yla tanışacağını hissetmişti.

10. Sezar, Kleopatra'yla tanışacağını hissetmişti.

Kardeşinin aklına giren harem ağası ve çevresindekiler yüzünden iktidardan uzaklaştırılıp Güney Mısır'daki Nil Vadisi'ne sürgüne yollandı. Bu arada Roma'da iktidar 3'e bölünmüş durumdaydı. Sezar, Pompei ve Crassus arasnda bölüşülen güç, pek parlak değildi. O dönemde kazandığı savaşlarla bu 3'e bölünmüş iktidarda ön plana çıkan Sezar, Kleopatra ve erkek kardeşini barıştırma niyetindeydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Büyük bir aşk başlamıştı.

11. Büyük bir aşk başlamıştı.
s88.photobucket.com

Fakat Kleopatra, kardeşiyle barışmak istemiyor, bundan önce Sezar'ı etkilemeyi planlıyordu fakat pratikte ona ulaşması oldukça zordu. Sicilyalı kölesi Apollodores'in önerisiyle kendini kilime sardırtarak Sezar'ın huzuruna taşıttı. Sezar, Kleopatra'nın aklından ve cesaretinden oldukça etkilenmişti. Kleopatra'yı erkek kardeşiyle de barıştıran Sezar, onların arasını bozan harem ağasını da öldürttü.

12. Çok iyi bir yöneticiydi.

12. Çok iyi bir yöneticiydi.

Kleopatra, çok zeki ve kültürlü birisi olmasının yanı sıra aynı zamanda çok iyi bir kraliçeydi. Maliyetinin %50'sini kendisine diğer yarısını ise halkı için harcardı. Rüşveti neredeyse en aza indiren, vergi devrimi yapan, bürokrasiyi düzelten ve halkın refah seviyesini yükselten Mısır halkının son Yunan hükümdarıdır.

13. Cesur ve zeki kraliçe, Roma'yı sarsıyordu!

13. Cesur ve zeki kraliçe, Roma'yı sarsıyordu!

İşte, Kleopatra buydu. Kendini sardırdığı kilim içinde boğulmak üzereyken Sezar'a ulaşmaya cesaret eden bu kadın, tahtını da geri almayı başarmıştı. Tabii bu arada, 50 yaşına gelmiş ve saçları dökülmüş Sezar'la da yatmıştı. Koskoca Sezar'ı kendine aşık eden bu kadının ihtirası Sezar'a Mısır ordusu karşısında kendi gemilerini yaktırmış, çıkan yangın da İskenderiye'deki kütüphaneye sıçramış ve 'insanlığın hafızası' kabul edilen bu kütüphanenin bir kısmını alevler yutmuş.

14. Mısır'ın tek sahibi çalışkan ve azimli kadındı.

14. Mısır'ın tek sahibi çalışkan ve azimli kadındı.

Yangından sonra Kleopatra'nın kardeşi Nil'de boğulmuş olarak bulundu. Bundan sonra ise Kleopatra tek başına tahta oturdu ve bütün Mısır'ın yönetimini eline aldı. O sırada Sezar'dan bir çocuğu oldu ve minik Sezarion'u alıp Roma'ya gitti. En büyük hayali, iki imparatorluğu birleştirip Büyük İskender'in de hayali olarak bilinen tüm dünyaya sahip olmaktı. MÖ 44''te Sezar ölünce bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı.

15. Eğlenirken zorluklara göğüs gerdi.

15. Eğlenirken zorluklara göğüs gerdi.

Sezar ölünce Roma İmparatorluğu, tahta çıkan Octavian (Sezar'ın yeğeni ve resmi evlatlığı) ve Marcus Antonius arasında ikiye ayrıldı. Doğu, artık Marcus tarafından yönetilmekteydi ve ilk işi de Mısır'ı ziyaret oldu. Antonius Kleopatra'ya delice aşık oldu. Kleopatra'nin Antonius'dan da iki kız çocuğu oldu. Bir süre Tarsus'da yaşadılar ve bu yıllarda Octavius'a savaş açtılar. Aktium'da yapılan savaşta Kleopatra ve Marcus kaçmak zorunda kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ölümünde bile cesur Mısır prensesiydi.

16. Ölümünde bile cesur Mısır prensesiydi.

Kleopatra'nın ölümüne dair birçok rivayet var ama en ünlü efsanelerden biri kendini bir yılana sokturarak intihar ettiğiydi. Ama sürekli yanında bir yılanla gezmeyecek kadar zeki bir kadın olan Kleopatra'nın intihar etmek için kendi zehrini yanında taşıdığı düşünülüyor ve Kleopatra öldüğünde 39 yaşındaydı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
684
282
232
98
80
64
63