Görüş Bildir
Haberler
118 Yıl Önceki İstanbul Hayatının Renkli Fotoğrafları

118 Yıl Önceki İstanbul Hayatının Renkli Fotoğrafları

Fatih UZUN
02.01.2014 - 18:14

İstanbul'un bilinen ilk renkli fotoğraflarının Amerikalı bir şirket tarafından çekildiği ortaya çıktı. Detroit Publishing Company tarafından 1890 ile 1900 yılları arasında çektirildiği tahmin edilen İstanbul'a ait 25 ve Bursa'ya ait üç fotoğraf 1905'te basılan özel bir katalogta yayınlandı. İstanbul'un ilk renkli resimlerinden olma özelliğine sahip fotoğraflarda Eyüp, Haliç, Eminönü, Rumeli Hisarı, Yeni Camii, Valide Sultan Camii, Topkapı, Üsküdar gibi şehrin değişik köşelerinde çekilmiş manzara ve günlük yaşamdan enstateneler yer alıyor. 

1890'ların sonunda William A. Livingstone Jr ve Edwin H. Husher tarafından kurulan Detroit Photographic Company'nin İstanbul'a ait görüntülerin 1895 yılında resmedildiği ve yurt dışında çektiği ilk fotoğraflardan olduğu tahmin ediliyor. Fotoğraflar halen Amerikan Kongre Kütüphanesi'nin arşivinde saklanıyor.

Siyah beyaz fotoğrafları renkliye dönüştüren İsveç Photochrom işleminin kulanım hakkını alan ortaklar, ilk renkli fotoğrafları kart postallara, albümlere ve kataloglara bastı. İstanbul'da çekilen siyah beyaz fotoğraflar da bu teknoloji sayesinde renklendirildi.

Kaynak: http://alkislarlayasiyorum.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
7
2
1
1
0
0