Görüş Bildir
Haberler
10. Yılını Kutladığımız Efsane, "GTA Vice City"

10. Yılını Kutladığımız Efsane, "GTA Vice City"

Umutcan Özer
30.09.2014 - 22:27 Son Güncelleme: 01.10.2014 - 12:51

2004 Yılında PC'ye çıkmış bir efsanedir kendileri. hepimizin 1 kez değil 10 kez oynamışlığı vardır. Çoğumuz RC Helikopter görevini geçememiş, ama yine de zevkini çıkarmaya bakmıştır. İşte hadi oyunu biraz daha inceleyelim ve biraz nostalji yapalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Oyuna temel olarak bakarsak:

1. Oyuna temel olarak bakarsak:

2004 yılında Rockstar Games ve Rockstar North tarafından geliştirilen 3. şahıs perspektifinden oynanan, aksiyon-macera türünden, serbest dünyalı bir oyun.

2. Ana karakter Tommy ve konu

2. Ana karakter Tommy ve konu

Tommy Liberty City'de doğmuş, arkadaşı Sonny sayesinde mafya işlerine girmiş, Sonny'nin aile lideri olmasıyla da onun sağ kolu olmuştur.

Bir gün Sonny Tommy'e bir görev verir ve o görev Tommy'nin hayatını değiştirir. Aslında o görev tuzaktır. Tommy'i Harwood'a bir adam öldürmesi için yollar. Ama Tommy'e tuzak kurulmuştur ve Tommy tuzaktan çıkabilmek için 1 kişi yerine 11 kişi öldürmek zorunda kalır. Hayatta kalmıştır, fakat 15 yıl hapise çarptırılmıştır. Bu olaydan sonra Tommy'e oyunda Sonny'nin yüzümüze vurduğu Harwood Kasabı lakabı takılır (bkz. Harwood'daki kasabı böyle çağırıyorduk değil mi?).

Hapisten çıktıktan sonra oyun başlar. Sonny bizi şehirden uzak tutmak için onun deyimiyle 24 ayar altın olan Vice City'ye anlaşmaya yollar. Ama anlaşmaya Diaz'ın adamları karışır ve Tommy parayı kaptırıp kaçar. Anlaşma'da ayrıca Lance'in abisi de öldürülmüştür. Tommy Sonny'i arayıp durumu haber verir ve Sonny buna sinirlenip parayı bulmamızı ister. Böylece oyun başlar.

3. Oyun içeriği

3. Oyun içeriği

Oyunda Tommy'nin Sonny'nin parasını bulmaya çalışırken bir uyuşturucu baronu oluşu işlenmiştir. Ayak işleri yaparak ipuçlarını birleştirmeye çalışırken amacından sapar ve sadece kendini yükseltmeye çalışır. Daha sonra da Sonny'i öldürüp en büyük mafyaya dönüşür.

4. Yenilikler neler?

4. Yenilikler neler?

Önceki oyuna göre (GTA III) daha yüksek ve canlı grafikler daha çok mekan var. Ayrıca bir yenilik olarak 5 çeşit motor da bizi heyecanlandırmıştı. Araba silah ve insan çeşidi arttırılan oyun 1980'lerin Miami'sini andırmaktadır.

5. İki kadim dost ve birleştirilen ipuçları

5. İki kadim dost ve birleştirilen ipuçları

Tommy daha yeni yeni şehre ısınmışken bir yabancı daha çıkıverir: Lance Vance! Lance, anlaşmada ölen Victor Vance'nin kardeşidir. Anlaşmada sorun çıkınca o da helikopterle kaçmayı başarmıştır. Daha sonra Tommy'i bulup beraber çalışmaları gerektiğini söyler ve dostlukları başlar.

İkili Diaz'la tanışınca aralarında Diaz'la kimin ilgileneceği konusunda bir anlaşmazlık çıkar ve Lance aptallık ederek Diaz'a niyetlerini belli eder ve Diaz onu bir hurdalıkta öldürtmeye çalışır. Ama Tommy bunu öğrenir ve gidip Lance'yi kurtarır (bkz. Düzenlice yaptığım bütün planların içine ettin, Mutlu musun Lance!).

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Otel odasından koca bir konağa!

6. Otel odasından koca bir konağa!

Diaz'ın niyetlerini öğrenmesi üzere Tommy hiç vakit kaybetmeden Diaz'ı öldürmeleri gerektiğini düşünür. Lance hastaneden çıktıktan sonra Tommy'e haber verir ve konağı basarlar. Kanlı çatışmalardan sonra Diaz Hakk'ın rahmetine kavuşur (bkz. Say good night Mr. Diaz!).

7. Liderliği üstlenme ve zirveye çıkma!

7. Liderliği üstlenme ve zirveye çıkma!

Tommy konağı ele geçirdikten sonra ilk iş şehre yeni liderin kendisi olduğunu bildirmek ister. Böylece North Point'teki bütün mağazalara bir selam yollar (bkz. Benim güzel camlarım!). 

Tommy şehrin yeni lideridir ve Lance bundan rahatsızdır. Bunu çoğu görevde ve telefon konuşmalarında görebiliriz. Lance sürekli Tommy'i arayıp payının artmasını ister ama Tommy ona çocuk muamelesi yapar. Sonunda o da Tommy'e ihanet eder.

8. Kuzey'den ziyaret

8. Kuzey'den ziyaret

Sonny parayı kaptırdığından beri sürekli Tommy'i arayıp sıkıştırır ve onu takip eder. En sonunda onun konağı ele geçirip bir baron olduğunu öğrenince parasını alamayacağını anlar adamlarını yollar. Bu adamlar Tommy'nin mülklerinden haraç kesmeye başlarlar ve Tommy bundan haberdar olur. Daha sonra o adamların hepsini öldürür. 

Sonny bunun üzerine Vice City'e parasını almaya bizzat geliceğini haber verir. Tommy rahattır. Hemen sahte para hazırlatır ve Lance'ye adamları toplamasını söyler. Ama bilmediği bir şey vardır.

Sonny konağa gelir ve aralarında bir muhabbet geçer.Tam tartışma çıkacakken Tommy kısa keser ve parayı almasını söyler. Ama Lance paranın sahte olduğunu söyler.

-Sen, sen bizi sattın!

-Hayır Tommy, ben seni sattım!

9. Ortalık karışıyor ve bir kişi galip çıkıyor.

9. Ortalık karışıyor ve bir kişi galip çıkıyor.

Lance paranın üst katta odada olduğunu söyler ve Sonny Tommy'le dalga geçer. Ama Tommy cevabını verir ve çatışma çıkacağını da bildirmiş olur.

 -Hadi ama Tommy sahte parayı alacağımı mı sandın he?

-Hayır sadece seni öldürmeden önce son kez dalga geçmek istemiştim!

Uzun çatışmalardan sonra Lance çatıya kaçar ve Tommy çatıya çıkıp onu öldürür. Daha sonra da aşağı inip Sonny'i öldürür ve oyun biter.

10. Artık kuzey yok!

10. Artık kuzey yok!

Tommy Sonny'i öldürdükten sonra tek lider olduğunu yeniden kanıtlamıştır. Daha da önemlisi Kuzey'deki en büyük mafya ailesi de başsız kalmıştır. Ayrıca San Andreas'ın başında da gördüğümüz üzere Tommy'nin forsu uzun bir süre devam etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yan görevler ve polis

11. Yan görevler ve polis

Oyunda taksicilik, ambulans şöförlüğü  vs. yan görevler vardır. Bunun dışında araba kullanmadan yapabileceğimiz  'Rampage' isimli yan görev çeşidinde ise belirli bir silahla belirli bir sayıda çete üyesi öldürmeliyiz. Ya da stadyumda (11 ve 12 arası açıktır.) yarışlara katılabiliriz.

Polisler ise 6 yıldıza kadar çıkan seviyelere göre değişik sınıflarda veya miktarlarda gelebilir. ilk 1 ve 2. yıldızlarda memur polisler, 3. yıldızda sivil polisler, 4. yıldızda SWAT ekibi havadan helikopterle karadan zırhlı arabayla, 5. yıldızda FBI ekipleri, 6. yıldızda ise ordu mensupları tank ve yoğun sayıda askerle bize müdahale etmektedir.

12. Gizli objeler, paketler, mesajlar, easter egg'ler.

12. Gizli objeler, paketler, mesajlar, easter egg'ler.

Oyunda pek çok gönderme, gizli obje ve topladığımızda para veren paketler var. Bunların hepsini buraya yazamayacağım. Ama en önemli gönderme tabiiki de oyunun esinlenildiği 'Scarface' filmine yapılmıştır. Mesela konağımızdaki kameralar Scarface'deki malikaneyi göstermektedir.

13. Çocukluğumuzun oyunu!

13. Çocukluğumuzun oyunu!

Ne olursa olsun Tommy çocukluğumuzun kahramanı, RC Helikopter görevi ise korkulu rüyamızdır. Hepimiz sokaklara el bombası atmış, çoğu zaman stresimizi sokaktaki insanlardan çıkarmışızdır. Testereyle kestiğimiz, kafasını, bacağını kopardığımız vatandaşları saymaya kalksak sayılar yetmez. Herkesin Malibu'da, Washington Beach'te bir anısı vardır.

Hepimiz yollarını mahallemizden iyi bildiğimiz Vice City'ye son bir kez daha el sallasın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
47
27
5
2
2
1