Görüş Bildir
Haberler
5 Maddede Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

etiket 5 Maddede Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki bilgi, beceri, değer ve etik ilkeler çerçevesinde çalıştığını bilmeyeniniz yoktur. Var mı? Yoktur yok, eminim.

Neyse konumuz şimdi bu değil. Zaman zaman bu profesyonellerin mesleki işlevleri ve buna karşılık gelen rolleri hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunmadığı için bir karmaşa, bir belirsizlik, nasıl desem bir çelişki doğmaktadır. İşte ben Süper Sosyal Hizmet Uzmanı, kafanızdaki tüm bu kargaşayı en temel 5 rolle yok etmeye geldim. Tişikkirlir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Savunuculuk" en baba rollerden birisidir!

(Aman Tanrım! Yukarıda baba rol dedim, feminist meslektaşlarım şaapmasa bari..) 

Sosyal Hizmet Uzmanı, insan hakları, sosyal adalet ve etik ilkeler temelinde danışan veya vaka savunuculuğu yapar. Ezilen, dışlanan, ötekileştirilen, ayrımcılığa uğrayan; kısaca toplumun dezavantajlı gruplarının hakkını kimseye yedirmez, hakkı lütuf görenlere de eyvallah demez! Yaa, sen ne sandıydın?

2. Çok Pis "Bağlantı Kurucu"dur!

Sosyal Hizmet Uzmanı, danışanının durumunu vaka yönetimi yoluyla değerlendirdikten sonra kaynaklar ve danışanı arasında bağlantı kurar. Planlı değişim süreci çerçevesinde yol alır. Adeta Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Unkapanı Köprüsü gibidir. Pardon Boğaziçi Köprüsü olacak o!

3. "Kolaylaştırıcı" olduklarını söylemeye gerek bile yok!

Sosyal hizmet uzmanı danışmanlık işlevi görerek gerek resmi örgütsel gelişmeyi destekler, gerekse kolaylaştırıcı rolü üstlenerek bireylerin ve grupların kaynaklara ulaşım yolunu açar. Yani kanka nasıl söylesem, adeta kışın Doğu'da hastayı tam vaktinde köyden hastaneye ulaştıran kar ambulansı!

4. "Danışmanım" olur musun?

Tatlım, tatlım bi saniye! Psikososyal değerlendirme yaparak bireysel ve toplumsal dengeyi korumaya yönelik bakım, rehabilitasyon ve sosyal tedavi sağlayan kimdi? Tabii ki sosyal hizmet uzmanı. Sorunu duymamış olayım, çok ayıp.

5. Birisi "Değişim Ajanı" mı dedi?

Değişim Ajanı! Waauw, amma havalı! 

Tamam tamam sosyal hizmet uzmanının elinde sihirli değnek yok, kabul; ama bilimsel bilgi ve beceri var. Sosyal sorunların ve politikaların analizlerini yapar, bireylerin ve toplumun ilgisini çeker ve mikro boyuttan, makro boyuta dek olumlu yönde değişim yaratır ve bu değişimi korur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
236
92
15
6
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Seda Bozkurt Erdem

şu savunuculuk bazen başa iş açmıyor da değil hani :D