Görüş Bildir
Haberler
‘Pembe İnternet Kafe’ Geliyor

‘Pembe İnternet Kafe’ Geliyor

ATKN
13.03.2015 - 10:19 Son Güncelleme: 13.03.2015 - 12:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz yıl tartışılan ve sadece kadınların binebildiği pembe otobüs projesinden sonra şimdi de pembe internet kafeler geliyor. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan ‘kadınlara özel internet kafe’ projesinin örnekleri sadece İran ve Afganistan’da var.

Sadece kadınların kullanabileceği ‘pembe otobüs’ projesi geçtiğimiz yıl gündeme gelmiş ve oldukça tepki toplamıştı. Şimdi de sadece kadınların girebileceği internet kafeler hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre Kalkınma Bakanlığı, 2015-2018 için Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında “İnternet Kafelerin Şartlarının İyileştirilmesi Eylemi” bulunuyor. Bu kapsamda internet kafeler için hazırlanan en dikkat çeken maddede, “İnternet kafelerin kullanımını teşvik etmek için kadınlara özel, 16 yaş altı çocuklara yönelik, sadece internet gibi farklı işletme modelleri değerlendirilecektir” deniliyor. Böylece kadınlar ve 16 yaş altı çocuklar için özel internet kafeler açılacak. Eylem planı kapsamından söz konusu maddenin olduğu grup 2015 yılında hayata geçirilecek.

İran modeli

Kadınlara özel internet kafeler ilk olarak İran’da açıldı. 2007 yılında hayata geçirilen sadece kadınların girebildiği internet kafe işletmeleri dünyadan büyük tepki toplamıştı. İran Hükümeti tarafından Tahran’da açılan bu internet kafe için yetkililer, internet kafelerde erkeklerin porno içerikli sitelere girdiklerini ve bundan da kadınların rahatsız olduğunu öne sürmüştü. Kadınlara özel diğer bir internet kafe de 2012 yılında Afganistan’da açıldı. Afganistanlı bir grup kadın aktivist tarafından hayata geçirildi. Afganistan’da kadınların gidebileceği bir internet kafe olmadığını ifade eden grubun sözcüsü Sahar Gul, ülkedeki internet kafelerin nerdeyse hepsinin erkeklerle dolduğunu ve kadınların rahatlıkla internete giremediğini ifade etti. Her iki ülkede de kadınlara özel internet kafe işletmelerinin sayısı artmaya devam ediyor.

Yıldız sistemi

Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamından internet kafelere önemli düzenlemeler yapılacak. İnternet kafe işletmecileri, uzmanlar tarafından belirlenen bir eğitim içeriği üzerinden sertifikalı eğitimlerden geçirilecek. Yapılan sınıflandırmanın ardından internet kafelerin, ihtiyaç olan bölgelerde kamu, yerel yönetimler veya STK’lar tarafından verilen yaygın bilişim eğitimleri için mekân olarak kullanılabilmesine yönelik tedbirler alınacak. Belirlenen standartları taşıyan internet kafeler, otellerde olduğu gibi yıldız sistemine göre puanlanacak. Bu yıldızlar, internet kafelerin aydınlatma, havalandırma, büyüklük, bilgisayarların donanım ve yazılım kapasitesi, engellilere uygunluk gibi kriterlere göre verilecek. Bu yıldızlar ise rahatlıkla görünecek şekilde müşterilerin bilgisine sunulacak. Ayrıca uzmanların katılımıyla oluşturulacak bir komisyon ile internet kafelerde oynanan oyunlara ilişkin izin ve yaş kriterleri belirlenecek ve gerekli tedbirler alınacak.

Kadınların daha rahat kullanması amaçlanıyor

Söz konusu strateji planının internet kafelerin kadınların rahatça kullanabilecekleri alana dönüştürmek ve teknolojiye erişimini kolaylaştırmanın bir yolu olduğunu ifade eden İstanbul İnternet Kafecileri Esnaf Odası (İİKO) Başkanı Metin Baltaoğlu, oda olarak bu araştırma ve çalışmalarının her evresinde yer aldıklarını söyledi. Baltaoğlu, “Devlet kadınlara özel internet kafeler açacakmış gibi düşünülebilir. Böyle bir şey yok. Devlet mevcut işletmecileri uyuşturucu, çocuk istismarı, ergen psikolojisi gibi ehemmiyet ihtiva eden konularda eğiterek ve akabinde teşvikler sunarak internet kafeleri geliştirmeyi ve girişimcilerin bu yönde yerler de açmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ancak Sayın Bakanımız Fatma Şahin’in projesi olan bu çalışma kendisi bakanlıktan ayrılıktan sonra bekleme sürecine girdi. Bizde halen bekliyoruz” dedi.

Rakamlarla Türkiye internet kafe sektörü

  • 22 bin | Toplam internet kafe sayısı

  • 1000 $ | İnternet kafelerdeki bilgisayarların değeri

  • 700 bin | İnternet kafelerdeki bilgisayar sayısı

  • 5 yıl | İnternet kafelerin bilgisayar değiştirme süresi

  • 364 milyon $ | İnternet kafelerin sektörü yaptığı pay

  • 2 milyar $ | İnternet kafe sektörünün büyüklüğü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0