Görüş Bildir
Haberler
'MİT'e Adam Öldürme Yetkisi Verildi'

'MİT'e Adam Öldürme Yetkisi Verildi'

adem kara
18.04.2014 - 12:27 Son Güncelleme: 18.04.2014 - 12:44

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'ten geçen MİT yasası hakkında konuştu. Bu yasayla MİT'e adam öldürme yetkisi verildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, '12 Eylül darbesinin üzerinden 30 yıl geçti. Daha ağır yaptırımlar Türkiye'nin gündemine geldi' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin PM toplantısından önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeminde TBMM'den geçen MİT yasası vardı. Yasayı sert bir dille eleştiren CHP lideri, bunun 12 Eylül'den daha ağır bir yasa olduğunu söyledi. Yasa ile MİT'e adam öldürme yetkisi verildiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlemeyle soruşturmalardaki gizlilik kararlarının MİT için uygulanmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, 'Ticari sır kavramı bitti. Yabancı sermaye nasıl gelecek Türkiye'ye' diye sorarken, 'Demokrasi için ağır bedeller ödemiş Türkiye'ye böyle bir yasanın getirilmesi bir ayıptır' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

Baskının, haber alma hakkının kısıtlanmasının, adalet arayışlarının önüne engeller konmasının, Anayasa'da verilen güvencelerin yurttaşların elinden alınması, yürüyüşlerin engellenmesinin sürecini yaşıyoruz.

Dün bir yasa kabul edildi. MİT yasasında önemli değişiklikler yapıldı. MİT yasası, 12 Eylül sonrası uygulamaya konan bir yasaydı. O dönem hepimizin belleklerindedir. İçeride ve dışarıda sıkışan bir hükümet, içeride farklı arayışların içine girmeye başladı. İnsanlar konuşmasın, seslerini çıkarmasınlar, medya rahatlıkla yazmasın diye yola çıktılar. Askeri darbenin yapamadığını, halkın oylarıyla gelmiş bir siyasal parti yapıyor.  

DARBEDEN DAHA AĞIR

12 Eylül darbesinin üzerinden 30 yıl geçti. Daha ağır yaptırımlar Türkiye'nin gündemine geldi. İki AKP milletvekilinin verdiği kanun teklifiyle parlamentodan geçti. Bu kadar kritik bir konuyu oldu bitti diye parlamentodan geçiriyorsunuz. 

MİT'E ADAM ÖLDÜRME YETKİSİ VERİLDİ

Yapılan düzenleme ile MİT'e yurt içi ve yurt dışında operasyon yapma yetkisi veriliyor. Yani adam öldürme yetkisi veriyor. Yeni Yeşil'ler çıkacak. Bugüne kadar MİT'e böyle bir yetki verilmemiştir. İlk kez böyle bir yetki veriliyor. Yetkiler olağanüstü artırıldı. Tam bir istihbarat devleti... Tam bir hukuksuzluk. Fişleme yetkisi... Şimdi yasal olarak fişleme yetkisi almaya başladılar.

HUKUKSUZLUĞA, YARGILANMAMA GÜVENCESİ

Düzenlemeyle soruşturmalar MİT için gizli olmayacak. 17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar. Buna izin vermeyeceğiz.

Yargı kararı olmaksızsın bütün kuruluşlardan her türlü bilgiyi alabiliyorsunuz. Ticari sır kavramı bitti. Yabancı sermaye nasıl gelecek Türkiye'ye... 

Üç bakan oturacaklar, suç işlemiş ve mahkum olmuş birisini yargı kararı olmaksızın başka bir ülkeye gönderecekler. Demokrasi için ağır bedeller ödemiş Türkiye'ye böyle bir yasanın getirilmesi bir ayıptır arkadaşlar. Her türlü hukuksuzluğu yapacaksınız ama size yargılanmama güvencesi getirilecek.

TÜRKİYE YALNIZLAŞTI

Tarihinin hiçbir döneminde bu kadar yalnızlaşan bir Türkiye olmadı. AB'ye, Amerika'ya, Rusya'ya, Suriye, Irak ve Mısır'a bakın. Kim Türkiye lehine bir cümle kullanabiliyor? Hiç kimse... Böyle bir Türkiye mi biz çocuklarımıza bırakacaktık. AB'yi biz bir çağdaşlaşma projesi olarak gördük. Orada Türkiye'nin de olması gerektiğini düşündük. Büyük umutlarla Ankara Anlaşması'nı imzaladık. Bugün AB yetkilileri sizde hukuk, adalet yok, yolsuzlukşlar var, siz bizim standartlarımza uymuyorsunuz diyorlar.

KİMSE UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN

Süreç iyi bir süreç değil. Baskıyla toplumlar susturulamaz. Bedel ödenir ama toplumlar susturulamaz. Çalışacağız, daha fazla çalışacağız. Sakın ola ki bu anlatımlarımdan hiç bir yurttaşım umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye büyük ülkedir. Türkiye, kendi coğrafyasında saygın bir ülkedir.

GELDİĞİMİZ NOKTA SAĞ-SOL OLAYININ ÖTESİNDE

CHP sağa mı kayıyor eleştirileri geliyor. Bugün geldiğimiz nokta, sağ-sol olayının ötesinde. Cumhuriyet, demokrasi bunlar tartışılır hale geldi. Toplumun cumhuriyetten, demokrasiden yana, bütün güçlerini kucaklamak zorundayız.

HEPİNİZ FİŞLENECEKSİNİZ

Yarın hepinizin fişlendiğinizi göreceksiniz. Bu süreci başlattılar. Bunu aşmak zorundayız.

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/si...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0