Görüş Bildir
Haberler
"İzinsiz Gösteri Yapan 386 Kişi Tutuklandı"

"İzinsiz Gösteri Yapan 386 Kişi Tutuklandı"

Batuhan
13.11.2014 - 12:18

Adalet Bakanı Bozdağ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösterilerde 1598 şüpheli hakkında 73 soruşturma açıldığını, gözaltına alınan 894 kişiden 386'sının tutuklandığını bildirdi.

Hakim ve savcı maaşlarında artış, soruşturma usullerinde değişiklik, makul şüphe üzerine yer ve üst araması, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısının artırılmasını içeren düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediliyor. 

Komisyonun üçüncü günkü toplantısında, avukatların soruşturma dosyalarına erişiminin kısıtlanmasına ilişkin düzenleme ele alındı.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, düzenlemenin savunma hakkıyla ilgisinden dolayı çok önemli olduğunu ifade etti. Avukatların düzenlemenin mevcut haliyle kalmasını istediğini anlatan Dibek, madde üzerinde bütün siyasi partilerin oy birliği değişiklik yapılmasının yararlı olacağını söyledi. 

Adalet Bakanı Bozdağ, bu düzenlemenin daha önce de komisyona geldiğini anımsatarak, eleştirileri karşılayan formül bulabilmek için çok çalıştıklarını, ancak bunların amacı karşılamadığını ifade etti. Özellikle terör soruşturmalarında şüphelilerin diğer bağlantılı soruşturmaları da takip ederek, buna göre hareket ettiğini kaydeden Bozdağ, Cumhuriyet savcılarının soruşturmaları sonuçlandırmada büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bu düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Bozdağ, 'Yoksa örgütlü suçlara dönük soruşturmaları başarıyla yürütme imkanımız yok' dedi.

CHP'nin, avukatların dosyaya erişiminde kısıtlama verilecek kısıtlama kararının 2 ayla sınırlanması ve sürenin birer ay uzatılmasını içeren önergesi kabul edilmedi. 

AK Parti, kısıtlama kararının kapsamını daraltan ve belli suçlarda geçerli olmasına imkan tanıyacak önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre avukatın dosya içeriğini inceleme ve belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek. 

Bu kısıtlama, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, silah kaçakçılığı, Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet suçu, kaçakçılık suçlarında geçerli olacak. 

Kısıtlama, yakalanan kişinin ya da şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında uygulanmayacak. 

Avukat, iddianamenin kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınan delilleri inceleyebilecek, tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek. 

'Kobani olaylarında 29 kişi hayatını kaybetti'

Maddenin kabul edilmesinin ardından CHP'li Dibek, Bozdağ'a, 6-7 Ekim'deki Kobani bahanesiyle izinsiz gösterilerde gözaltına alınan ve tutuklananların tam sayısını sordu. 

Adalet Bakanı Bozdağ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösteriler sonucu  bin 598 şüpheli hakkında 73 soruşturma açıldığını belirtti.

Olaylarla ilgili 894 kişinin gözaltına alındığını, 386 kişinin tutuklandığını açıklayan Bozdağ, 244 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini, 5 kişinin tahliye edildiğini kaydetti. Bozdağ, olaylarda 29 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

İstinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi halinde çok sayıda hakim ve savcıya ihtiyaç olacağını da ifade eden Bozdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yaptıkları sunumda bu konunun gündeme geldiğini, bunun üzerine Davutoğlu'nun bu ihtiyacı karşılayacak adımların süratle atılması talimatı verdiğini anlattı. Bozdağ, bu yıl 3 bin 500 civarında hakim ve savcı alacaklarını, ancak mülakatların 2015'te mümkün olacağını, gelecek yıl da 3-5 bin civarında hakim ve savcı almayı planladıklarını kaydetti. 

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/419917--izi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0