Görüş Bildir
Haberler
'İran'da 10 Yılda 73 Çocuk İdam Edildi'

'İran'da 10 Yılda 73 Çocuk İdam Edildi'

Ulaş
26.01.2016 - 17:40

İran, çocuk ve genç yaştaki mahkûmları idam ediyor. Uluslararası Af Örgütü, İran'da son 10 yılda 18 yaşın altında 73 kişinin idam edildiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) açıkladığı rapora göre, İran'daki mevcut yasalar kızlarda 9, erkeklerde ise 15 yaşından büyüklerin idam edilmelerine izin veriyor.

'Allah düşmanlığı' suçlamasından idam

Af Örgütü'nün verilerine göre, İran'da 2005 – 2015 yılları arasında 18 yaşından küçük toplam 73 kişi idam edildi. İdamlardan 4'ünün 2015 yılı içinde infaz edildiği belirtildi. İnfaz edilen idam kararlarının büyük kısmı cinayet, tecavüz, uyuşturucu ve 'Allah düşmanlığı' suçlamalarıyla verildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Afrika sorumlusu Said Boumedouha, 'zanlıların haksız yargılama sonucu ölüme mahkûm edildiklerini' söyledi. Boumedouha, 'bazı idam kararlarının işkence ve kötü muameleyle alınan ifadelere dayandığına' dikkat çekti.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni uygulamıyor

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni uygulamıyor

Af Örgütü uzmanları, İranlı yetkilileri ceza yasalarının gençleri ilgilendiren bölümlerinde gereken reformu yapmamakla eleştiriyor. Uzmanlar, 'Tahran sorumluluklarını yerine getirmiyor' ifadesini kullanıyor. 

1991 yılında BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan İran, 1994 yılında sözleşmeyi parlamentoda onayladı. Af Örgütü uzmanları, sözleşmenin 18 yaşın altındaki gençlere ve çocuklara işkence uygulanmasını, ölüm cezası ve ömür boyu hapis cezası verilmesini yasakladığına dikkat çekiyor.

Şeriat hukukuna göre reşitlik esas alındı

Şeriat hukukunun uygulandığı vakalarda BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dikkate alınmadığına işaret ediliyor. Şeriat hukuku reşitliği, yaşa göre değil cinsel olgunluğa göre tanımlıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
66
52
9
8
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

islam hukukuyla celisen bir durum yok. hendek savasindan hemen sonra kureyza kalesi alindiginda teslim olan kale ahalisinden ergenlige ulasmis erkeklerin hep... Devamını Gör

Ayna Efendi

Gerçek İslam bu değil diyenler çıkacaktır mutlaka, bu iran rejimi ne zaman yıkılır acaba?

deli-sabit

Kızlarda 9 yaş sınır galiba; evlenmek için, idam için...9 yaşında bir kız idamı hak etmek için şunlardan hangisini yapmış olabilir? "cinayet, tecavüz, uyuştu... Devamını Gör

Mr Logical

Allah düşmanlığı her yaşta mümkün. Hatta yapmasına da gerek yok. Birisi yaptı ben gördüm dedi mi, oldu bitti...

görüncek adam

Şeriata küfür etmek için bir sürü bahane var.Şii şeriatı ile şafilerin şeriatı birbirinin aynısı.Tekrar söylemekte yarar var : İran asla islam gelmemeliydi.... Devamını Gör