Görüş Bildir
Haberler
"Gezi'den Sonra 15 Ay Kaybettik"

"Gezi'den Sonra 15 Ay Kaybettik"

Batuhan
04.09.2014 - 13:20

"Gezi'den Sonra 15 Ay Kaybettik"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, iki gündür gerçekleştirdiği Ankara temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Geçmişi unutalım” diyerek elini uzattığını ifade eden Dinçer, bu elin havada kalmaması gerektiğini söyledi. Gezi Parkı eylemlerinden bu yana 15 ayın Türkiye için boşa harcandığını savunan Dinçer, Türkiye’deki kutuplaşmadan dönülmesi gerektiğini öne sürdü. Yeni hükümetin önündeki dokuz ay olduğunu hatırlatan Dinçer; yargı reformu, barış süreci ve demokratik atılımlar konusunda hükümetten önündeki bu süreyi iyi değerlendirmesini istedi.

ERDOĞAN’IN ELİ HAVADA KALMAMALI. 62. Hükümete başarılar diliyor, milletimize hayırlı olmasını diliyoruz. Göreve geldiğimiz zaman Türkiye’de önemli bir kutuplaşmaya işaret etmiştik. Göreve gelecek Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye’de siyaseti normalleştirmeli, tekrar rayına oturtmalı’ demiştik. Türkiye’nin önünde çok önemli meseleler var. Örneğin Anayasa meselesi. Türkiye’nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı var. Bu sorunları kutuplaşma ortamında aşamayız. Bunun dışında Türkiye’nin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik ciddi ekonomik reformlara ihtiyaç var. Türkiye’nin mutlaka ve mutlaka demokratikleşmeye ihtiyaç var. AB uyum sürecini hızlandırmaya ihtiyacı var. Dev gibi bir Kürt sorunu ve çözüm süreci var. Bütün bunları ancak ve ancak öncelikle kutuplaşmayı yenerek gerçekleştirebiliriz dedik. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, ‘geçmişi unutalım geleceğe bakalım’ diye elini uzattı. Bu el havada kalmamalı diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyoruz bu tutumundan dolayı.”

TÜRKİYE, GEÇTİĞİMİZ 15 AYI KAYBETMİŞTİR. Türkiye, maalesef üzülerek söylüyorum geçtiğimiz 15 ayı kaybetmiştir. Gezi olaylarıyla başlayan ve 17 Aralık’la devam eden dönem, yargıya müdahaleler, tutuklamalar, seçim sürecinde yaşanan gergin ortam Türkiye’ye 15 ay kaybettirmiştir. Yurt dışında ciddi bir itibar kaybı da yaşatmıştır. Dış ya da iç güçler olsun olmasın hangi nedenle olursa olsun Türkiye itibar kaybetmiştir. Vatandaşın Türkiye’de hukuk düzeni de ciddi bir itibar kaybı olmuştur.”

9 AY HEBA EDİLEMEZ. BU DÖNEMDE ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VARDIR. Türkiye’nin 62′inci Hükümet dönemi 9 aylık bir dönem. Tüm sorunlar bu dönemde çözülemez ama bu 9 ay heba da edilemez. Bu dönemde Türkiye’nin mutlaka atması gereken adımlar var. Yargı reformu konusunda ciddi adımlar atılmalı. Türkiye’nin önünde kocaman bir yargı sorunu var. Köklü bir reformla bunu aşabiliriz. Türkiye’nin öncelikli konularından biri bu olmalıdır. Bir başka konu Türkiye’de yatırım ortamının mutlaka iyileştirilmesi gerekir. Geçtiğimiz hükümetin birçok adımı var. Ama bunların bir kısmı yürürlüğe geçmedi.

AB SÜRECİNDE İVME KAZANABİLİRİZ. Brüksel hem Paris’te ofislerimiz var. Bunlar aktif şekilde lobi faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu dönem AB için kritik bir dönem. Türkiye’nin önündeki Kıbrıs sorununu çözülmesi için önemli bir aşamadayız. Önümüzdeki hafta İtalya’ya gidiyoruz. Burada bakanlar düzeyinde görüşüyoruz. Kendilerinden başlıkların açılması yönünde talepte bulunacağız. Belirtmeliyim ki gerek Dışişleri Bakanlığına Çavuşoğlu’nun gelmesi, AB’ye Bozkır’ın gelmesi hükümette bu kilit görevi tutması bir şanstır Türkiye için. AB sürecinde bir ivme kazanabiliriz diye düşünüyoruz. Kıbrıs konusu Türkiye’nin önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Kıbrıs, bizce çözüm sürecine doğru gitmektedir. Güney Kıbrıs Rum yönetimi AB başlıklarına blokaj koymuştur. Bunların kaldırılması gerekiyor. Yılbaşına kadar Kıbrıs meselesinde sonuç alınmasını ümit ediyorum.”

ÇÖZÜM SÜRECİNE BAŞTAN BERİ DESTEK VERİYORUZ. Çözüm sürecine baştan beri destek veriyoruz. Cesur bir adım olarak nitelendirdim. Bu süreç ancak diyalogla çözülecek bir süreçtir. Bugünkü ortamı son derece olumlu değerlendiriyoruz. Çözüm sürecinin akılcı olması için bölgede ekonomik kalkınmaya ihtiyaç var. Bu anlamda iş dünyasında farkındalığı artırmak için TÜSİAD’ın çok sayıda üyesiyle toplantılar düzenledik. Bu ay Mardin’e gidiyoruz, alternatif turizm için. Diğer taraftan Kasım’da da Van’a gidiyoruz. Dolayısıyla TÜSİAD çözüm sürecinin ekonomik ayağına sahip çıkıyor.”

Dinçer, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ‘HDP’nin Eş Başkanı Demirtaş açıklama yaptı. İŞID’ le mücadelede PKK’nın silahlandırmasıyla ilgili görüşü hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna Dinçer, “TÜSİAD’ın gündeminde olabilecek bir konu değil. Radikal bir görüştür. Yorum yapmayı uygun görmüyoruz” karşılığını verdi.

Dinçer, “62. Hükümetin ekonomik programı yeterli bir program mı?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Hükümet programını okuduk. Uzun bir program, yaklaşık 120 sayfa. Arkadaşlarımız inceledi. Benimle de paylaştılar ve okuyabildiğim bölümleri de tahlil ettim. Bizden çok farklı görüşler olduğunu hatta geçtiğimiz dönemden çok farklı görüşler olduğunu düşünmüyoruz. Sadece biz bazı başlıkların altını çizerek, ‘Bunlar mutlaka olmalı’ diyerek öncelikleri işaret ediyoruz. Çelişki söz konusu değildir. Ama 9 aylık dönem için bazı başlıklar, 120 sayfanın içinde diğerlerinden daha önemlidir.”

ZETE

Kaynak: http://zete.com/tusiad-baskani-gezide...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0