Görüş Bildir
Haberler
'Darbe Girişiminin Bir Numarası Sivildir'

'Darbe Girişiminin Bir Numarası Sivildir'

Emre Ordu
28.07.2016 - 19:32 Son Güncelleme: 29.07.2016 - 10:05

15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı isminin kim olduğu tartışma yaratmaya devam ederken Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli konuya ilişkin önemli bir iddiada bulundu. Canikli'ye göre darbe teşebbüsünün ardındaki bir numaralı kişi sivil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında yer alan 'Darbe girişimine ordunun yüzde 1,5'i katıldı' ifadesi hatırlatılarak, 'TSK'nın yüzde 98,5'i nasıl oldu da bu durumu engelleyemedi' diye sorulması üzerine Canikli, şunları söyledi:

"Darbe girişimiyle ilişkili olan generallerin TSK'daki oranı yüzde 44"

"Darbe girişimiyle ilişkili olan generallerin TSK'daki oranı yüzde 44"

'Darbe teşebbüsüne katılan bin 684 general, amiral, subay ve astsubayın orduyla ilişiği kesildi. Dünkü kararname ile bu kalkışmaya dahil olan, onun içinde olan, destek olan veya doğrudan yönlendiren generallerin oranı, toplam TSK içindeki payı, yüzde 44. Yani yarısına yakın bir oran. Zaten darbe teşebbüsünü de bunlar yapar, rütbeliler yapar. Yoksa er ve erbaşla bu iş yürütülmez. Değerlendirmelerin bu oran üzerinden yapılması gerekiyor.'

Canikli, aralarında harp akademilerinin de bulunduğu askeri okullardaki öğrencilerin neredeyse tamamının bu örgüte mensup olduğuna dikkati çekerek, ordunun temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Askeri liseler ve akademilerin terör örgütü mensuplarından temizlenmesi için kapatılıp kapatılmayacağı yönündeki soru üzerine Canikli, gereğinin yapılacağını, değerlendirmelerde sona geldiklerini anlattı.

"Yargılamanın canlı yayınlanması söz konusu olamaz"

"Yargılamanın canlı yayınlanması söz konusu olamaz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yardımcısı Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'darbe girişiminde bulunanların yargılanmasının televizyondan canlı olarak yayınlanmasına' yönelik talebinin mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine, yargılama ve sorgulamaların belli bir aşamasının gizli olduğuna ve gizli kalması gerektiğine işaret etti. Canikli, 'Sistemimizde gizli bölümler dahil olmak üzere avukat bulundurma zorunluluğu nedeniyle hiçbir şekilde gizli bölüm yok, ama bunu televizyondan, canlı yayından yayınlamak gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu yargılamaların sağlıklı, objektif yürütülmesini kesinlikle engeller.' şeklinde konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu CNN Türk'e yaptığı değerlendirmelerde, darbe teşebbüsüyle ilgili yargılamaların canlı yayınlanması çağrısında bulunmuştu

"Genelde bu tür teşebbüslerde bir numaralar asker kökenli olmaz"

"Genelde bu tür teşebbüslerde bir numaralar asker kökenli olmaz"

Canikli, darbe girişiminin Türkiye'deki bir numarasının kim olduğunun netleşip netleşmediğinin sorulmasına üzerine de şöyle konuştu:

'Şu andaki bilgilere göre bir isim var ama genelde bu tür teşebbüslerde bir numaralar asker kökenli olmaz.Pensilvanya'daki terör örgütü başı bir numara zaten. TSK'da öne çıkan bir isim var. TSK içinde olduğu kesin ama onun da üzerinde başka talimat veren bir kişi, yapı var mı, onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çok kuvvetle muhtemel dışarıdadır, sivildir, varsa o bir numara sivildir. Komuta eden yani talimatları veren Pensilvanya dışında, onun adına başka bir sivilin olduğunu tahmin ediyoruz.' 

AA

Sizce darbe girişiminin ardında bir sivil var mı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
18
11
3
3
1
1