Görüş Bildir
Haberler
Akil İnsanlar Heyeti: 'Silahlar Derhal Susmalı'

Akil İnsanlar Heyeti: 'Silahlar Derhal Susmalı'

Deniz Gök
31.07.2015 - 21:19 Son Güncelleme: 01.08.2015 - 17:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan bazı üyeler, son günlerdeki terör olaylarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. 25 kişinin davet edildiği toplantıya, Ali Bayramoğlu, Kadir İnanır, gazeteci Oral Çalışlar, hukukçu Kezban Hatemi, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 10 kişi geldi. Toplantı sonunda Ali Bayramoğlu, heyet adına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı. Bayramoğlu, ''Derhal silahlar susmalı, mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir'' dedi.

Yaklaşık 2.5 saat süren toplantı sonrası grup adına ortak bir çağrı yapıldı.

Ortak çağrıyı okuyan gazeteci Ali Bayramoğlu, 'Türkiye 30 yıldır insani, siyasi, ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve on binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşıyor. Bundan 2.5 yıl önce başlayan çözüm süreci ve eylemsizlik hali çatışmanın bitirilmesi istikametinde toplumda büyük umutlar doğurmuştu. 

Demokratik ve siyasi alanın genişleme, taraflar arasında görüşmeler, silahlara kısmen geri çekilmesi gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen tarafların çözüm iradesi de bu umutları derinleştirmiştir. Bizler akil insanlar heyetleri olarak farklı görüşlerimize rağmen barış ikliminin toplumda yaygınlaşması, tartışılması için yapılan bir çağrıyı kabul etmiş ve sorumluluk almıştık' ifadelerini kulandı.

'Çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır'

2014 sonbaharından itibaren yaşanan gelişmeler ve sürece yeni dahil olan dinamiklerin barış iklimini tersine çevirdiğini vurgulayan Bayramoğlu, 'Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza yeniden gelmiştik. Bizler vicdani ve demokratik sorumluluk içinde şu çağrıyı yapıyoruz. Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmeli. Meydan okuyucu, ayrımcı tahkir dilden uzak durulmalıdır. Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan muhalefet partilerine kadar her anlamda siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog kurulmalıdır. Bizler üzerimize düşen tüm sorumluluğa hazırız' dedi.

Bayramoğlu, Akil İnsanlar heyetinde yer alan tüm isimlerin toplantıya çağrılmaması ile ilgili eleştirileri de yanıtlayarak 'Bu bir Akil İnsanlar Heyeti'nin genel toplantısı değil. Okuduğum metinde akiller içerisinde bir grup insanın bir araya gelerek aldığı bir insiyatif' dedi

Çalışlar, restorana girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Ülkede olaylar ve bu olaylarla ilgili bizim de sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklar açısından 'Neler yapabiliriz?' diye aramızda konuşmaya geldik' dedi. Bir gazetecinin 'Siyasilerin bir talebi oldu mu?' sorusuna Çalışlar, 'Yok, hiç kimsenin bir talebi olmadı. 'Bu acı olayları yatıştırmak için bir şey yapabilir miyiz, onu konuşacağız' yanıtını verdi.

'İstişare yapacağız'

Dün toplantıya ilişkin konuşan Ali Bayramoğlu, 'O kadar sert bir dönem geçiriyoruz, o kadar çok insan ölüyor, savaş ve çatışma var ki acaba bir değerlendirme yapabilir miyiz, bir katkımız olur mu diye bir istişare yapacağız, kendi aramızda' demişti.

Çözüm Süreci kapsamında oluşturulan ve 63 üyesi bulunan Akil İnsanlar Heyeti, Türkiye'nin tüm bölgelerinde çeşitli illerde temaslarda bulunmuş, vatandaşların konuya ilişkin taleplerini ve görüşlerini raporlaştırarak Başbakanlığa sunmuştu.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0