Görüş Bildir
Haberler
'ABD'yi Kınıyorum; Bize Verilen Söz Bu Değil'

'ABD'yi Kınıyorum; Bize Verilen Söz Bu Değil'

Onedio Medya
28.05.2016 - 13:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım Diyarbakır'a gitti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada 'Bizimle NATO'da müttefik olanlar kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez' dedi. ABD'nin YPG'ye verdiği desteği kınadığını belirten Erdoğan; 'Bize verilen söz bu değil' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, PKK'lı teröristlerin bombasıyla 16 köylünün hayatını kaybettiği Tanışık Köyü'nü de ziyaret etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, toplu açılışlar yapmak için Diyarbakır'a gitti. Burada gerçekleşen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'nın Suriye kolu YPG'nin armasını üstünde taşıyan ABD askerlerine değindi ve şunları söyledi:

''Diyarbakır'dan sesleniyorum... ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu desteği kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da müttefik olanlar kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez. Hala 'YPG'ye biz destek vermeye devam edeceğiz, o PKK değildir' diyenler lütfen gel de bunun bizden dersini al. Yanlış yerde duruyorsunuz. Bizzat terör örgütüyle ilgili bütün belgeleri veriyoruz. Ama attıkları adımlar yanlış.''

'Nusaybin ve Şırnak hariç operasyonlar tamamlandı'

Terörle mücadele kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen operasyonlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nusaybin ve Şırnak dışındaki yerlerde operasyonların tamamlandığını açıklayarak şunları söyledi: 

'Güvenlik güçlerimiz askeriyle, polisiyle, korucusuyla tarihe geçecek bir mücadele vererek örgütü ve arkasındaki güçleri bir kez daha hüsrana uğrattılar. Bugün artık güvenlik güçlerimiz Nusaybin ve Şırnak hariç diğer yerlerdeki operasyonlarını tamamlamışlardır. Nusaybin'de örgüt mensupları gruplar halinde teslim oluyor. Operasyonların tamamlandığı ilçelerin yeniden ayağa kaldırılması için kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Ben şu anda terör örgütünün içerisinde olan tüm vatandaşlara sesleniyorum. Annenizin, babanızın sesine kulak verin. Terör örgütünün kucağından sıyrılın. Bu devlet adildir. Adil olan bu devletin anlayışı bilesiniz ki o katil terör örgütüyle asla mukayese edilmez'

"Lime lime burunlarından getireceğiz"

"Lime lime burunlarından getireceğiz"

Erdoğan'dan önce konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise şunları söyledi:

'Biz Türkiye ile ay yıldızlı bayrağımızla gurur duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım bugün Diyarbakır'da kardeşlerimizle kucaklaşmak için buradayız. Biliyorsunuz 10 gün önce Diyarbakır'a geldim. Diyarbakır'ın Tanışık Köyü Dürümlü mezrasına gittim. Orada tonlarca patlayıcıyla kardeşlerimizi katleden terör örgütünün bütün dünyaya göstermek için oradaydık. Milletimiz rahat olsun terör belasını bu ülkeden sileceğiz. Diyarbakır geleceğe emin adımlarla yürüyecek. Bugün sayın Cumhurbaşkanımızla Uluslararası Diyarbakır Havalimanını açacağız.'

Başbakan Yıldırım, 10 gün önce de Diyarbakır'a geldiğini, Tanışık köyüne gittiğini anımsatarak, 'Orada tonlarca patlayıcıyla 16 kardeşimizi kalleşçe katleden terör örgütünün o çirkin yüzünü bütün dünyaya göstermek için oradaydık. Şunu herkes iyi bilsin, Diyarbakırlılar ve milletimiz rahat olsun, bu terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya azmettik. İnşallah Türkiye, terör belasından kurtulacak, Diyarbakırımızla geleceğe emin adımlarla yürüyecek. En başta PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sizin sorununuz, Türkiye'nin sorunu PKK terör örgütüdür. Bu sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya ahdettik, yemin ettik.' değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır'ı yakıp yıkanların, çukurlar kazanların bir kez daha yaptıklarından pişman olacaklarını vurgulayan Yıldırım, şehre son 14 yılda yapılan hizmetlerin tutarının 25 milyar lira olduğunu söyledi.

Yıldırım, 'Diyarbakır'ın dertleriyle, su problemiyle, kanalizasyon problemiyle, yol problemiyle uğraşması gerekirken terör örgütüne destek vererek, lojistik destek vererek sizin paralarınızı, sizin kaynaklarınızı terör örgütüne aktardılar. Bunu biliyoruz, gereğini de yapacağız. Bu paraları terör örgütüne aktaranların lime lime burunlarından getireceğiz, hesabını da soracağız.' dedi.

Yıldırım, Silvan barajı ile Diyarbakır'ın zenginleşeceğini, bölünmüş yollarla Diyarbakır'ın medeniyet yolculuğunda emin adımlarla ilerleyeceğine işaret ederek, şunları söyledi:

'Onlar biliyorlar ki, havayolu demek Diyarbakır'ın uluslararası uçuşlara açılması, dünyayla buluşması demek. Ne yaparsanız yapın, ister çukur açın ister el yapımı bombalarla genç fidanlarımızı şehit edin, ister savunmasız sivil vatandaşlarımızı katledin ama başaramayacaksınız. Siz de başaramayacaksınız, sizin sırtınızı sıvazlayan iç ve dış iş birlikçileriniz, siyasi uzantılarınız da asla başaramayacak. Çünkü, bu millet kadim medeniyetten geliyor, bu millet bin yıldır Diyarbakır topraklarında, Malazgirt ovalarında kader birliği yapmış, bir olmuş, beraber olmuş, tasada da sevinçte de hep beraber olduk. Bundan sonra da beraber olmaya devam edeceğiz. Dost düşman herkes bunu böyle bilsin.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tanışık Köyü'ne taziye ziyareti

Tanışık Köyü'ne taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Dürümlü mezrasında 12 Mayıs gecesi PKK'lı teröristler tarafından 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildiği, 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı katliamın mağduru vatandaşların yaşadığı Tanışık köyünü ziyaret etti.

Erdoğan, burada şunları kaydetti:

'Devletimiz bunlara pabuç bırakmayacak'

'Bizler gerek hükümet, gerekse cumhurbaşkanı olarak üzerimize düşen neyse sadece Dürümlü, Tanışık değil bütün bu bölgede, Güneydoğu'da, Doğu'da ne gerekiyorsa bunların hepsini yapacağız. Allah'ın izniyle devletimiz güçlüdür, bunlara pabuç bırakmayacak. Bizler de bu konuda bu yola zaten inanmışız, baş koymuşuz ve bu mücadeleyi de bu şekilde inşallah sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeter ki sizler de bu noktada yılmayın, usanmayın, el ele verelim, omuz omuza verelim ve bu işi de bu şekilde Allah'ın izniyle kurtaralım.'

16 kişi hayatını kaybetmişti

16 kişi hayatını kaybetmişti

Teröristlerin patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 kişi hayatını kaybetmişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

PKK'lı teröristlerin köylülerin kendilerinden şüphelendiklerini anlaması ve yaşanan tartışma sonrası 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi ise yaralanmıştı...

Bölgedeki bazı gazetecilere akreditasyon verilmedi

Bölgedeki bazı gazetecilere akreditasyon verilmedi

Ziyaret nedeniyle şehirde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Birçok noktada polis, araç kontrolü ve üst araması yaptı. Karakolların çevresine beton bloklar yerleştirildi.

Ziyaret öncesinde, Associated Press, Reuters, Amerika'nın Sesi, Cumhuriyet gazetesi, DİHA, Evrensel gibi birçok basın kuruluşunun muhabirinin ziyareti takip etmesine izin verilmedi.

Cumhurbaşkanı ve başbakanı sınırlı sayıda gazeteci izledi.

BBC, ziyaret öncesinde Diyarbakır'ın nabzını tuttu

BBC, ziyaret öncesinde Diyarbakır'ın nabzını tuttu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıldırım ve Erdoğan'ın kente ziyaretinden önce Diyarbakır'dan izlenimlerini aktaran BBC Türkçe'den Hatice Kamer, bölge halkının son gelişmeler karşısında endişeli olduklarını belirtmişti.

Kamer haberinde şu ifadelere yer vermişti:

'HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması ve Cumhurbaşkanı'nın 'son terörist' bitinceye kadar açıklamaları, Diyarbakırlılarda daha büyük çatışmaların yaşanacağı endişesine neden oluyor. 

Konuştuğum birçok kişin yeni hükümetin başkanlık sistemini hayata geçirmek için kurulduğuna ve tüm enerjisini buna harcayacağına inanıyor.

PKK'nın şehir savaşları stratejisi çözüm sürecinin bitmesinin nedenlerinden görülse de, süreci asıl bitiren gücün Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu hakim düşünce...

Özellikle HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasında Erdoğan'ın etkisinin çok büyük olduğuna inanılıyor.

'Erdoğan isterse hem Kürt sorununun çözümü için adım atılır hem de bölgede yaşanan çatışmalar sona erer' gibi yaygın bir kabul var. Ancak kısa vadede böyle bir adımın atılacağına da ihtimal verilmiyor.'

Kaynak: Al Jazeera ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
77
44
38
31
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

gelmiş gene tipini...

Pasif Kullanıcı

Diyarbakir a gidiyomus... Allahim hadi Sen konuyu biliyosun amin.

ayar abi

Adam Adam...