onedio
Görüş Bildir

Uzay Haberleri

Uzay ile ilgili tüm haberler, içerikler, galeriler, testler ve videolar Onedio’da. Uzay ile ilgili son dakika haberleri ve gelişmelerini, yeni içerikleri de bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

trend-arrow

Popüler İçerikler

Amazon’dan Türkiye Kararı: Sivas, Yozgat, Tokat ve Kayseri; Uzay Sanayi ve Havacılık Üssü Oluyor!
Takım tezgâhları alanında faaliyet gösteren Tezmaksan ile anlaşmaya varan dünyaca ünlü ABD’li firma Amazon, 1.500 uydu parçasının tamamını Türkiye’de üretecek. Sivas, Yozgat, Tokat ve Kayseri; Türkiye’nin uzay sanayi ve havacılık üssü olacak. Amazon, ABD ve Meksika’daki tüm üretimi Sivas’a taşıma kararı aldı. İlk teslimatı 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirmeyi hedefleyen Tezmaksan, Sivas’ta ikinci fabrika için de kolları sıvadı.KAYNAK
Uzayda Mahsur Kalan Astronotların Dünya'ya Dönüşü Bir Kez Daha Ertelendi! En Az 9 Ay ISS'de Kalacaklar!
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan NASA astronotları, yine dünyaya dönemiyor! Astronot Butch Wilmore ve Suni Williams, 10 günlük uzay yolculuğu için gittikleri ISS'te Haziran 2024'ten beri mahsur kaldılar. NASA'nın yaptığı açıklamaya göre astronotlar, SpaceX'in Dragon kapsülünde yaşanan gecikme nedeniyle ISS'de en az 9 ay geçirecekler. Peki, mahsur kalan astronotlar ne zaman dünyaya dönecekler?İşte detaylar...
Böyle Dolu Dolu Geçti: Şampiyonlardan Skandallara İşte 2024'te İz Bırakan Olaylar!
2024 yılı Türkiye ve dünya çapında pek çok şaşırtıcı, ilginç ve unutulmaz olaya sahne oldu. Spor, sanat, teknoloji ve sosyal medya gibi birçok alanda gündem yaratacak gelişmeler yaşandı. Kimileri başarılarıyla, kimileri ise yaşadığı tartışmalarla gündemde yerini aldı. Her ne kadar 2024’ün sonlarına yaklaşsak da bu yıl yaşananlar hafızalarda kalacak. Gelin bu yıl neler gündem olmuş bir özet geçelim! İşte yılın en çok konuşulan olayları...
Eğitim Teknolojilerinde Yeni Bir Dönem: Yapay Zeka ve Oyunlaştırma
Günümüzde eğitim, sadece bilgi aktarmanın ötesine geçiyor; öğrencilerin ilgisini çeken, onları aktif katılımcılara dönüştüren ve bireysel öğrenme süreçlerine uyum sağlayan deneyimler yaratmak artık zorunlu hale geldi. İşte bu noktada oyunlaştırma ve yapay zeka devreye giriyor. Oyunlaştırma, eğitim süreçlerine oyun unsurlarını ekleyerek motivasyonu artırırken; yapay zeka, her öğrencinin bireysel öğrenme yolculuğuna özel bir yaklaşım sunmayı mümkün kılıyor.Peki, bu iki güçlü kavramın birlikte kullanılmasıyla birlikte eğitimde ne gibi farklar yaratabilir?
Antalya Teknokent’in Başarı Öyküsü: Dr. İbrahim Yavuz ile Söyleşi
Antalya, Akdeniz'in incisi, turizm ve doğal güzelliklerin yanı sıra artık teknoloji ve inovasyonun da merkezi haline gelmiş durumda. Antalya Teknokent, bu dönüşümün öncülerinden biri olarak, bölgenin ve Türkiye’nin ekonomik dinamiklerini şekillendirmede kritik bir rol oynamaktadır.Bu kapsamlı röportajda, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve diğer yetkililer, kurumun stratejilerini, başarılarını ve teknolojik yeniliklerle dolu gelecek vizyonunu detaylarıyla ele alıyorlar.Bu yetkililerle yapılan derinlemesine görüşmeler, Antalya'nın teknoloji ve girişimcilik ekosistemi içinde nasıl bir rol üstlendiğini ve küresel teknoloji sahnesinde nasıl bir rekabet avantajı sağladığını ortaya koyuyor. Röportajımızda, Antalya Teknokent’in uluslararası rekabetçiliğe katkıda bulunan çeşitli projelerini ve girişimcilik ekosistemine sağladığı değerleri, sektörel iş birlikleri ile entegre edilmiş stratejilerini ve bu süreçlerin bölgeye nasıl yansıdığını, Dr. Yavuz’dan dinleyeceğiz. Gelişen teknoloji ekosistemi içinde Antalya’nın nasıl bir rol üstlendiğini ve global teknoloji sahnesinde nasıl bir rekabet avantajı sağladığını derinlemesine inceleyerek, Teknokent'in başarı hikayelerini ve geleceğe yönelik planlarını mercek altına alacağız.
Prof. Dr. Uğur Batı: "Geleceği Tahmin Edemeyiz, Onu Yaratmalıyız!"
Sanat alanında balmumu heykelleriyle dikkat çeken, küratörlük yapan, uzun metrajlı filmler için hikâyeler yazan ve Türkiye'nin önde gelen konuşmacılarından biri olan Uğur Batı, yaratıcı endüstrilerin liderlerinden biridir. Birçok özel projeye katkı sağlayan Batı, Türkiye'deki ikonik marka projelerinin çoğunda imzası bulunan bir vizyonerdir.Prof. Dr. Uğur Batı, sanatı ve yaratıcılığı kalıplara sığdıramayacak kadar çok yönlü bir isim. Sanat dünyasının önde gelen isimleriyle, Devrim Erbil, Akın Ekici, Mustafa Günen, Ahmet Yeşil, Gülten İmamoğlu, Pınar Tınç gibi sanatçılarla koleksiyonlar hazırlayıp, eserlerinin küratörlüklerini üstleniyor. Aynı zamanda sanat kitapları yazıyor ve bu alanda derin bir bilgi birikimi sunuyor. Son dönemde ise beyin, yapay zekâ, algoritma ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi temalarla sanatını daha da ileriye taşıyor; bu projeler de büyük bir merakla bekleniyor.Uğur Batı, aynı zamanda uzun metrajlı filmlerin ana hikâyelerini yazan, senaryo danışmanlıkları yapan ve sektörde ilham verici çalışmalara imza atan bir isim. En son, Uğur Yağcıoğlu'nun 'An' filmine danışmanlık yaparak önemli bir katkı sağladı ve şu anda yine Yağcıoğlu'nun 'Kuantum Belirsizliği' adlı döküfilminde hem anlatıcılık hem de senaryo danışmanlığı görevini üstleniyor.25 kitabın yazarı olan Batı, Harvard Business Review, Bloomberg Businessweek ve BrandMap dergilerinin köşe yazarı olarak da önemli bir ses getiriyor. The Independent, Kafasına Göre, Artfull Living ve Oggusto gibi platformlarda da edebiyat, kültür ve sanat üzerine yazılar kaleme alıyor. Grafik Tasarım ve Milliyet.com.tr köşe yazarlığı gibi farklı mecralarda da etkinlik gösteren Batı, yaratıcılık ve bilgi alanındaki engin deneyimini her alanda yansıtarak önemli bir lider olarak dikkat çekiyor.
Dev Teleskopta Canon Lensleri Kullanılıyor
Evrenin sırlarını araştıran dev teleskopta bu önemli ismin lensleri kullanılıyor!Karanlık madde ve karanlık enerji gözlemi aracılığıyla evrenin sırlarının çözülmesine yardımcı olan Subaru Teleskop , uzay araştırmalarında hep ön planda olmuş devasa boyutta bir teleskop. Teleskobun en temel bileşeni olan Hyper Suprime-Cam Asal Odak Kamerası , Canon tarafından geliştirilen ve üretilen bir düzeltici lens donanımına sahip.Subaru Teleskop, dünyadan yaklaşık 13 milyar ışık yılı uzak mesafedeki cılız ışık sinyallerini alma ve bunları insan gözüyle görülebilir net görüntülere dönüştürme kapasitesine sahip. Bu devasa teleskop, 8 metre sınıfındaki teleskoplar arasında özel bir yere sahip. Asal odakta bir gözlem enstrümanının bulunması sayesinde, yıldız ışığının ışık bozulmaları ve atmosferik dağılımı düzeltiyor ve geniş bir görüş alanında yüksek görüntüleme performansı sunuyor.Bu teleskop için Hyper Suprime-Cam (HSC) adı verilen ultra geniş görüşlü asal odak kamerasının geliştirilmesi gerekiyordu. Canon, yarı iletkenler için geliştirdiği optik sistemlerde ve sahip olduğu çeşitli teknolojilerde yılların getirdiği deneyimi devreye sokarak, HSC'nin geliştirilmesi sırasında karşılaşılan güçlüklerin üstesinden gelmeyi başardı.NAOJ (Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi) tarafından yürütülen bu proje için Hyper Suprime-Cam (HSC) adı verilen ultra geniş görüşlü asal odak kamerasının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu geliştirme sayesinde, aralarında çok cılız ışık yayan galaksiler olmak üzere, daha fazla galaksi gözlenebilecek ve çok daha kısa süre içinde evrenin daha geniş bir alanı taranabilecekti.HSC düzeltici sistemini geliştirme ve üretme işi Canon'a verildi. Kağıt üzerinde çok basit görünen bu işlemde hedef çapı üç katı artırmaktı, görüş alanını teorik olarak zaten üçe katlanacaktı. Ancak bu durumda, işlem o kadar da kolay değildi. Çünkü düzelticinin Subaru Teleskobun mevcut yapılandırılması nedeniyle değiştirilemeyen, ağırlık ve boyutsal anlamda çok sıkı sınırlandırmalara uygun şekilde üretilmesi gerekiyordu. Canon bu noktada, yarı iletkenler için geliştirdiği optik sistemlerde ve sahip olduğu çeşitli teknolojilerde yılların getirdiği deneyimi devreye soktu.